Site menu:

Aktualno:

Više »

Korisni linkovi:

AGENCIJA

AGENCIJA ZA MOBILNOST

UCENJE

volim malo

ZAHTJEVI OBRTNIKA BUDUĆOJ VLASTI

Obrtnik i partner

Zagrebačka banka

Ministarstvo poduzetništva i obrtništva

BESPLATNI SEMINAR

PRIMJENA OPĆE UREDBE O ZAŠTITI PODATAKA
8. svibnja 2018. U 17,00 SATI – UDRUŽENJE OBRTNIKA ZAPREŠIĆ

 

Seminar je namijenjen svim obrtnicima koji na osnovi propisa ili vlastite odluke temeljem propisa, prikupljaju i obrađuju osobne podatke fizičkih osoba (voditelji obrade).
Uredba (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinca u vezi s obradom osobnih podataka i slobodnom kretanju takvih podataka te stavljanju izvan snage Direktive 95746/EZ (Opća uredba i zaštiti podataka), stupila je na snagu, a primjenjuje se izravno u državama članicama EU od 25. svibnja 2018. To znači da za njenu provedbu nije potrebno donošenja hrvatskog zakona već ona izravno postaje dio hrvatskog pravnog sustava, pa je svi obveznici moraju primjenjivati od navedenog dana.
Uredba obvezuje sve fizičke i pravne osobe, tijela javne vlasti, agencije i druga tijela koja obrađuju osobne podatke fizičkih osoba na osnovi propisa RH ili EU odnosno koji sami određuju svhu i sredstva obrade osobnih podataka. Krug obveznika je vrlo širok pa svi takvi subjekti trebaju pravovremeno izvršiti pripremu za primjenu Uredbe.
Sve navedeni obveznici trebaju do 24. svibnja 2018. postupati temeljem još uvijek Zakona o zaštiti osobnih podataka, a od 25. svibnja 2018. izravno primjenjivati Uredbu i novi Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Predavač: Nenad Šimunec, odvjetnik u Zagrebu, suradnik RIF-a

OBAVEZNA PRIJAVA na tel.: 01 / 3310 339; 01 / 3310 329
ili na e-mail: udruzenje-zapresic@zg.t-com.hr

 

----------------------------------------------------------------

Uspješno završen tečaj za računalnog operatera sa naglaskom na Facebook promidžbu u Udruženju obrtnika Zaprešić

1 23

 

Projekt edukacije za obrtnike – Računalni operater sa naglaskom na Facebook promidžbu uspješno je održan u Udruženju obrtnika Zaprešić, a trajao je od 19. 02. 2018. do 02. 03. 2018. Na tečaju je bilo 13 polaznika koji su vrlo zadovoljni edukacijom u  programu Operater/ka na računalu s naglaskom na Facebook kao marketinški alat. U programu je bio poseban naglasak na kreiranju Facebook poslovnog profila kao izvrsnom marketinškom alatu koji će pridonijeti atraktivnosti u poslovanju.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Tjedan prava potrosaca

POZIV OBRTNICIMA NA EDUKACIJU
O PROPISIMA IZ PODRUČJA PRAVA POTROŠAČA

Povodom Svjetskog dana prava potrošača Hrvatska obrtnička komora zajedno s područnim obrtničkim komorama sudjeluje u njegovom obilježavanju s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta RH kao glavnim organizatorom i drugim dionicima organiziranjem edukativnih i informativnih aktivnosti u Tjednu prava potrošača u Republici Hrvatskoj na regionalnoj i središnjoj razini.

Događanje uključuje edukaciju za Vas gospodarstvenike o Vašim obvezama i pravima iz područja potrošačkog prava u jutarnjim satima i informiranje građana o njihovim potrošačkim pravima u popodnevnim satima.  PRIJAVITE SE ZA EDUKACIJU PUTEM LINKA

https://www.mingo.hr/page/tjedan-prava-potrosaca

Na edukaciji ćete se upoznati s zakonskim obvezama i pravima iz područja prava potrošača, kao što su:

- internet trgovina, telekomunikacijske usluge, te druge javne usluge
- ključne odredbe važećih propisa
- Vaša prava i obveze prilikom sklapanja potrošačkih ugovora na daljinu
  (putem interneta, telefona) i u Vašim poslovnim prostorijama
- označavanju proizvoda (kao što su hrana, tehnički proizvodi i slično)
- isticanju maloprodajne cijene i odgovornosti za materijalne nedostatke, jamstvo
- obveze pružatelja javnih usluga i druge interesantne teme

Ukazat će se i na prednosti sustava za alternativno rješavanje potrošačkih sporova u RH i EU, kako bi svoje moguće sporove s potrošačima riješili brzo, učinkovito i uz najmanje troškove.

 

Događanja se održavaju u slijedećim gradovima

DODATNE INFORMACIJE MOŽETE DOBITI I U HRVATSKOJ OBRTNIČKOJ KOMORI ILI SVOJIM PODRUČNIM OBRTNIČKIM KOMORAMA

-------------------------------------------------------------------------------------------

SAJAM CVIJEĆA 2018/SAJAM OBRTNIŠTVA

 

Udruženje obrtnika Split organizira tradicionalni 43. Sajam cvijeća koji će se održati  u period od 5.-8. svibnja 2018. godine. S obzirom da se ove godine Sajam diže na veću razinu te uključuje i ostale obrtnike u manifestaciju, a ne samo cvjećare koji su ključni nosioci ovog projekta.  Iz tog razloga pozivaju se obrtnici, prvenstveno OPG - ovi, cvjećari, obrti vezani za hortikulturu, tradicijski obrti (kovači, postolari, torbari, krznari, kišobranari i ostali) da se prijave za nastup na ovu manifestaciju.
Proizvođači  i prodavači će imati osigurani izložbeni prostor od strane organizatora potpuno besplatno te će moći izlagati i prodavati svoje proizvode tijekom čitavog sajma na atraktivnim lokacijama u Splitu (parku Đardin te podrumima Dioklecijanove palače).
Udruženje obrtnika Split će bit u mogućnosti, zahvaljujući suradnji sa Europskom Unijom, ugostiti i mnoge inozemne izlagače što će svakako svim obrtnicima pružiti mogućnost ostvarivanja novih poslovnih kontakta. Za vrijeme sajma obrtnici će moći prezentirati svoj rad i svoj posao. Svaki izlagač će na svečanom otvaranju sajma dobiti i prigodno priznanje te će cijeli događaj biti i medijski popraćen. U sklopu samog sajma biti će organizirano i međunarodno florističko natjecanje što ovaj događaj čini još atraktivnijim. Ukoliko ste zainteresirani za izlaganje ili natjecanje na Sajmu molimo da se prijavite najkasnije do 16. veljače 2018. godine., kako bismo na vrijeme znali osigurati potreban prostor te ostale logističke uvjete.
Za sve natjecatelje koji su izvan splitsko-dalmatinske županije biti će osiguran smještaj o trošku organizatora.

----------------------------------------------------------------

Računalni operater sa naglaskom na Facebook promidžbu 19.2.2018.

Edukacija informatika

Projekt edukacije za obrtnike – Računalni operater sa naglaskom na Facebook promidžbu počinje u veljači 2018.g.  
Raspored predavanja:
19.02. ( ponedjeljak), 17:00  - 21:00 sati
21.02. ( srijeda)
23.02. (petak)
26.02. (ponedjeljak)
28.02. (srijeda)
02.03. (petak)
Prva edukacija će početi 19.02. u 17:00  - 21:00 sat, te će se na toj edukaciji dogovoriti otali termini održavanja. Pozivamo sve zainteresirane obrtnike sa područja UO Zaprešić da se prijave na ovu besplatnu edukaciju, jer slobodnih mjesta još ima.
U današnje vrijeme napredne tehnologije i sve veće potrebe za informatičkom pismenošću, ljudi su suočeni sa izazovima u korištenju informatičkih alata koji svakim danom sve brže i više napreduju. U programu edukacije Operater/ka na računalu s naglaskom na Facebook kao marketinški alat, pozivamo Vas da se na jednostavan i učinkovit način pridružite edukaciji koja će Vam olakšati svakodnevno suočavanje sa tehnologijom.
U programu će poseban naglasak biti na kreiranju Facebook poslovnog profila kao izvrsnom marketinškom alatu koji će polaznika učiniti atraktivnijim u vlastitom poslovanju.  

-------------------------------------------------------------------------------------------

Besplatna izrada web stranica za obrtnike 

 

Iz dugogodišnjeg iskustva i istraživanja prepoznali smo jedan od najvećih problema i veliku kočnicu u razvoju  malih obrtnika koji posluju u Hrvatskoj. Svjedoci smo da se četvrtina obrta zatvorila, a glavni razlog je neodrživost na tržištu zbog nedostatka klijenata.  
Mišljenja smo da je glavni uvjet za dobro poslovanje jednog obrtnika upravo taj da njegovi potencijalni klijenti znaju da on postoji, gdje se nalazi i koje usluge nudi. Danas je nažalost takva situacija da je velika većina obrtnika gotovo nevidljiva. Probajte i sami pronaći određenu uslugu u određenom gradu i uvjerite se da je dostupnih informacija vrlo malo u odnosu na broj obrtnika koji obavljaju baš tu djelatnost iz tog grada.
U 21 stoljeću gotovo svi, posebno mlađa populacija informacije i ponude prvo traži na Internetu, stoga je ne dopustivo da među rezultatima pretrage nema veće ponude obrtnika.
Do sada je izgovor za pokretanje web stranice bio visok trošak izrade i održavanja web stranice, međutim baš zato želimo svim zainteresiranima omogućiti da imaju svoju web stranicu preko koje će definitivno unaprijediti svoje poslovanje. Ukratko, Exdizajn iz Belišća ne nudi popust nego će potpuno besplatno izraditi jednostavnu funkcionalnu web stranicu za obrtnike, trošak je usluga web hostinga koji je nužan za svaku web stranicu.
Za više informacija posjetite link za narudžbu ovdje:  https://www.exdizajn.com/besplatna-izrada-web-stranice-za-obrtnike/

-------------------------------------------------------------------------------------------

INFORMACIJE O OPOREZIVANJU OBRTNIKA U 2018. GODIN 

U nastavku su linkovi na kojima možete saznati sve o oporezivanju obrtnika u 2018. godini.

LINK: http://www.okz.hr/novosti/prelazak-oporezivanja-dohotka-na-pau%C5%A1alno-oporezivanje

LINK: http://www.okz.hr/novosti/prijava-dohotka-za-obrtnike-%E2%80%9Epau%C5%A1aliste%E2%80%9C-za-2017

LINK: http://www.okz.hr/novosti/porezni-priru%C4%8Dnik-za-obrtnike

LINK: http://www.okz.hr/novosti/pau%C5%A1alno-oporezivanje-samoslatnih-djelatnosti-obrta-poljoprivrede-%C5%A1umarstva

.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Izmjene i dopune Pravilnika o porezu na dohodak

Porezna uprava obavještava sve porezne obveznike da je, kao dio paketa mjera za zadržavanje i rast zapošljavanja Vlade Republike Hrvatske, Ministar financija potpisao Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak. Pravilnik će se objaviti u Narodnim novinama i stupa na snagu 1. siječnja 2018. godine.

Navedenim izmjenama i dopunama porezni obveznici bit će rasterećeni dodatnih 266 milijun kuna, a izmjene i dopune odnose se na slijedeće:  

1. FISKALNO RASTEREĆENJE

- propisuje se da se trošak smještaja i prehrane radnika, koji s poslodavcem imaju sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme za sezonske poslove, u skladu s propisima kojima su uređeni radni odnosi, za vrijeme rada u sjedištu poslodavca ili njegove poslovne jedinice izvan mjesta prebivališta ili uobičajenog boravišta radnika radi poslova koje obavlja, a koji se podmiruje na teret poslodavca ne smatra dohotkom od nesamostalnog rada, a pod uvjetom da računi o obavljenim uslugama glase na poslodavca i da su podmireni bezgotovinskim putem te da u slučaju da je smještaj i/ili prehrana organizirana kod samog poslodavca, isti o tome mora osigurati kao dokaz odgovarajuću vjerodostojnu dokumentaciju; 

- propisuje se da se oporezivim primicima po osnovi nesamostalnog rada ne smatraju voda te topli i hladni napitci (osim napitaka koji u sebi sadrže alkohol), a koje poslodavac na svoj teret omogućuje radnicima za vrijeme radnog vremena; 

- propisuje se da se kod određivanja plaće u naravi, prag za određivanje godišnjeg iznosa iznad kojega se određuje plaća u naravi podiže sa dosadašnjih 400,00 na 600,00 kuna;

– propisuje se da se neoporezivim primitkom smatra naknada za korištenje privatnog automobila u službene svrhe do 2,00 kn po prijeđenom kilometru koju neprofitna organizacija isplaćuje fizičkim osobama koje u skladu s posebnim propisom ostvaruju pravo na znak pristupačnosti; 

- propisuje se da se dohotkom ne smatraju primici po osnovi potpora zbog uništenja i oštećenja imovine zbog prirodne katastrofe koju je proglasila Vlada Republika Hrvatska koje poslodavci isplaćuju radnicima;

2. ADMINISTRATIVNO RASTEREĆENJE 

- propisuje se da porezni obveznici koji ostvaruju mirovinu iz inozemstva/u inozemstvu, a koja se u skladu s međunarodnim ugovorom izuzima od oporezivanja ne moraju podnositi Obrazac INO-DOH;

- propisuje se da isplatitelji dohotka prema kojemu se plaća konačni porez nisu u obvezi do 31. siječnja tekuće godine za proteklu godinu dostavljati fizičkim osobama potvrde o isplaćenom primitku osim na zahtjev poreznih obveznika - primatelja konačnog dohotka;

- propisuje se da porezni obveznici koji su podnijeli zahtjev (izjavu) za obustavom plaćanja predujma poreza/poreza na dohodak u tuzemstvu (iz razloga što porez po osnovi tog dohotka plaćaju u inozemstvu) ne moraju istodobno podnositi i prijavu u registar poreznih obveznika (Obrazac RPO);

- propisuje se da fizičke osobe koje ostvaruju primitke izravno iz/u inozemstvu predujam poreza/porez na dohodak plaćaju do zadnjeg dana u mjesecu za prethodni mjesec ako utvrđeni predujmovi poreza/poreza na dohodak po istom izvoru dohotka u tom mjesecu ne prelaze ukupan iznos od 100,00 kuna uz uvjet da su primici isplaćeni od strane istog isplatitelja;

3. OSTALE IZMJENE

- propisuje se način plaćanja predujma poreza/poreza na dohodak za porezne obveznike koji u Republici Hrvatskoj nemaju prebivalište/uobičajeno boravište; 

- odredbe Pravilnika usklađuju se s Odlukom o visini i načinu isplate dnevnica i drugih naknada koje se isplaćuju iz državnog proračuna, te se pojašnjava  da se rad na terenu državnih i javnih službenika i namještenika, određuje ovisno o opisu poslova radnog mjesta iz pravilnika o unutarnjem redu i nadležnosti ustrojstvene jedinice u koju je državni i javni službenik i namještenik raspoređen, utvrđenu u aktu o unutarnjem ustrojstvu državnog odnosno javnog tijela; 

- dodatno se pojašnjavanju odredbe vezane za Obrazac PK, obzirom da s 1. siječnja 2018. stupaju na snagu odredbe vezane za elektroničku dostavu porezne kartice; 

- propisuje se način ispravka i nadopune Obrasca INO–DOH, a šifarnik Obrasca INO-DOH nadopunjuje se za oznaku primitka od kojih se utvrđuje dohodak od izravnog iskorištavanja, davanja u zakup ili najam te na svaki drugi način korištenja nekretnina; 

- pojašnjava se da se ne smatra izuzimanjem u slučaju kada fizička osoba obveznik poreza na dobit prilikom likvidacije odnosno prestanka obavljanja samostalne djelatnosti zadrži određenu imovinu, uz uvjet da je u poslovnim knjigama iskazala isporuku (prodaju) te imovine prema propisima o oporezivanju dobiti u visini tržišne odnosno fer vrijednosti imovine i podmiri potraživanja za nastalu isporuku

- pojašnjava se da se povoljnijom kamatom ne smatra kamata koja je ugovorena iznad stope od 3% godišnje, a koja je zbog zakonom određenih promjenjivih parametara pala ispod 3%;

- radi usklađivanja Obrasca JOPPD sa novim propisima, kvalitetnijeg praćenja i olakšavanja popunjavanja Obrasca JOPPD propisuju se nove oznake za:

1. plaće radnika/osiguranika po osnovi radnog odnosa - dijete smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata ili dijete nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata prema odredbama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji

2. obračun poreza na dohodak i doprinosa po osnovi plaće  člana uprave ili izvršnog direktora trgovačkog društva ili upravitelj zadruge ukoliko se plaća ne isplaćuje, a koja je viša od najviše mjesečne ili najviše godišnje osnovice za obračun doprinosa

3. podmirenje troška prehrane i smještaja stalnih sezonskih radnika

4. isplatu plaće do iznosa minimalne plaće, ako je minimalna plaća ugovorena

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

Poticaji i projekti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta 

 

Prijave započinju 01. rujna 2017. godine.

Projekt “Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ namijenjen je učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) ,

Projekt “Naukovanje za obrtnička zanimanja“ namijenjen je obrtima, trgovačkim društvima, zadrugama i ustanovama koji izvode praktičnu nastavu i vježbe naukovanja za učenike koji se obrazuju u zanimanjima po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO).

Više o poticajima / projektima možete vidjeti na slijedećim linkovima:

https://www.mingo.hr/page/ministarstvo-gospodarstva-poduzetnistva-i-obrta-objavljuje-otvoreni-javni-poziv-za-projekt-naukovanje-za-obrtnicka-zanimanja-za-2017-godinu-1

https://www.mingo.hr/page/otvoreni-javni-poziv-za-projekt-stipendiranje-ucenika-u-obrtnickim-zanimanjima-za-2017-godinu

 

Objavljeno 31.kolovoza 2017.

-------------------------------------------------------------------------------------------

OBRTNICI IZ ZAPREŠIĆA POSJETILI

20. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

Udruženje obrtnika Zaprešić organiziralo je posjet  20. Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 07. i 08. travnja 2017. godine, a Sajam se  održavao od 4. do 8. travnja 2017. godine. Međunarodni gospodarski sajam Mostar je najznačajnija i najuspješnija manifestacija u BiH. Sajam se nalazi u Slobodnoj zoni Hercegovina i to na 30 tisuća kvadratnih metara. Ove godine sajam je okupio 800 izlagača iz 30 zemalja. Ovogodišnja zemlja partner bila je Republika Hrvatska.
Sajam su posjetili članovi Skupštine Udruženja obrtnika Zaprešić i mnogi drugi obrtnici s područja Zaprešića i okolnih općina. Nakon razgledavanja Sajma kratko smo se zadržali na štandu Hrvatske obrtničke komore.
Nakon Sajam uz turističkog vodiča organizirano je razgledavanje Grada i posjet mnogim znamenitostima i istočnog i zapadnog Mostara.

123

4

Objavljeno 11.travnja 2017.

-------------------------------------------------------------------------------------------

ZOS

2. ZAGREBAČKI OBRTNIČKI SAJAM

Sajam u organizaciji Obrtničke komore Zagreb i suorganizaciji Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Zagrebačkog velesajma održava se na Zagrebačkom velesajmu od 26. – 28. travnja 2017.

Sajam predstavlja promociju obrtničkih zanimanja među mladim generacijama jer se na njemu vrši prezentacija različitih obrtničkih zanimanja radi motiviranja mladih za upis strukovnih obrtničkih škola, održavaju obrtničke manifestacije (modne revije, frizerski show,  revija kozmetičara - Zlatni ruž, cvjećara, nagradne igre za učenike i dr) a na sajmu se i prezentiraju kratki filmovi o deficitarnim obrtničkim zanimanjima.

Organiziraju se i posjeti osnovnih i srednjih obrtničkih škola s ciljem popularizacije obrtničkih zanimanja među mladim generacijama.(prošlogodišnji sajam posjetilo je više od 3000 učenika osnovnih škola).

Prezentiraju  se razna  strukovna zanimanja (alatničari, automehaničari, autostruke, bravari, kovači, metalci, plastičari, električari, dimnjačari, građevinari, instalateri centralnog grijanja i plinoinstalateri i plinoserviseri, limari i vodoinstalateri, stolari, soboslikari i ličioci, fotografi, knjigoveže fotokopiraone, kartonažeri, rtv elektroničari i precizni mehaničari, frizeri, kozmetičari, pedikeri i cvjećari, intelektualne usluge, suveniri, zlatari, staklari, optičari, krojači, klobučari, kišobranari, kožna galanterija, krznari, postolari, trgovci, ugostitelji, slastičari, vinogradari, prijevoznici, taksi vozači  i dr.)

Ukoliko nalazite interes za nastup javite se u Udruženje obrtnika Zaprešić za daljnje dogovore o eventualnom nastupu na Sajmu.

Objavljeno 08.ozujka 2017.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Održan II. Obrtnički forum „Obrtništvo Zagrebačke županije“ u Zaprešiću

ForumForum

2. Obrtnički forum-Obrtništvo Zagrebačke županije, u organizaciji Obrtničke komore Zagreb i Zagrebačke županije  održan je 28. veljače 2017. godine u Gradskoj vijećnici grada Zaprešića. Glavni cilj foruma je pronalaženje kvalitetnih rješenja za zaštitu i poticanje razvoja obrtništva i malog poduzetništva.

„Želja nam je ostvariti što bolju suradnju s lokalnom upravom. Živimo na istom području i moramo međusobno surađivati, to je jedini način da nam svima bude bolje. Što se tiče obrtništva na prostoru županije zaustavljen je pad broja obrta, idemo u lagani plus i nadam se da će u 2017. doći do ravnoteže, da ćemo imati isti broj zatvorenih i novootvorenih obrta“, komentirao je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb. Prema iznesenim podacima, kroz osam udruženja, sveukupno u Županiji posluje oko 17.300 obrtnika. Županija ih, prema riječima župana Stjepana Kožića, pomaže kroz Upravne odjele za gospodarstvo i poljoprivredu.

Grad Zaprešić svoje obrtnike pomaže konkretnim mjerama, subvencioniranja kamate kredita, kao i izgradnjom i pružanjem kvalitetnih i povoljnih komunalnih usluga, rekao je gradonačelnik Željko Turk.

„Nadam se da osjećaju našu pomoć, koja će i dalje biti maksimalno moguća. Također, trudit ćemo se, zajedno s Obrtničkom komorom, da se obrtnicima pomogne i kroz druge institucije države, kako bi im se olakšalo poslovanje“, rekao je župan, dodavši da, nažalost, sve porezne reforme u zadnje vrijeme idu ne štetu lokalne i regionalne uprave.

Objavljeno 01.ožujka 2017.

-------------------------------------------------------------------------------------------

POSLOVNI UZLET GRADA ZAPREŠIĆA IZAZVAO JE VELIKI INTERES PODUZETNIKA

Slika 1Slika 2

Prvo ovogodišnje izdanje Poslovnog uzleta, manifestacije posvećena malom i srednjem poduzetništvu u organizaciji Poslovnog dnevnika, koja je ujedno i započela četvrtu godinu održavanja, održano je u petak u Zaprešiću.

Pozitivne promjene i podršku najavio je u Zaprešiću i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta - Mario Antonić. "Prioritet je stvaranje bolje gospodarske klime, zbog čega i postoji akcijski plan koji se provodi te se radi na uklanjanju administrativnih barijera. Vjerujem da će rezultati biti vidljivi već u drugoj polovici godine, a rasterećenje poduzetnika do visine od milijardu i pol kuna može se preusmjeriti u investicije i razvoj.

"Gospodarski razvoj Zaprešića temeljen je upravo na dugoročnom razvoju malog poduzetništva i obrta te restrukturiranju velike industrije. Nezaposlenost opada zahvaljujući ulaganjima u poduzetničke zone, a još bolje rezultate možemo očekivati iskoristimo li novac koji nam stoji na raspolaganju iz strukturnih europskih fondova u skladu s čime se možemo nastaviti razvijati", naglasio je Turk u uvodnom obraćanju.Upravo je medijsku moć Poslovnog dnevnika usmjerenu prema informiranju i educiranju sa svrhom što kvalitetnije poslovanja hrvatskih poduzetnika u uvodnom obraćanju pohvalio Stjepan Kožić. 

 

 

Objavljeno 01.ožujka 2017.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Vodič za alergene u nepretpakiranoj hrani

 

Vodič za alergene u nepretpakiranoj hrani možete skinuti u PDF formatu

OVDJE

Objavljeno 13.veljače 2017.

-------------------------------------------------------------------------------------------

PODUZETNICI, VLASNICI d.o.o. i j.d.o.o.,
VLASNICI OPG-OVA, ZADRUGARI ....
pozivamo vas da se učlanite u Hrvatsku obrtničku komoru
i kao dobrovoljni član iskoristite pogodnosti koje nudimo našim
redovnim članovima obrtnicima!

POGODNOSTI ČLANSTVA SU:


- osiguravanje raznih benefita i pogodnosti kod dobavljača roba i usluga iz raznih gospodarskih grana, s kojima Hrvatska obrtnička komora potpiše ugovore o suradnji
- Informiranje SMS porukama o novostima u poslovanju
- Besplatni savjeti o poslovanju
- Strukovno savjetovanje iz Vaše djelatnosti
- Informacije i savjeti vezani uz redovno i cjeloživotno strukovno obrazovanje za obrtništvo
- Usluge rješavanja sporova uz uštedu vremena i novca
- Povoljniji nastup na sajmovima
- Promocija putem vlastite web stranice (besplatna izrada i hosting)
- Uključivanje u poslovne razgovore s mogućim stranim partnerima
- Seminari i edukacije
- Zastupanje interesa kod donošenja propisa
- Upis u bazu obrta, burza ponuda i potražnje

INFORMIRAJTE SE

NA JEDINSTVENI POZIVNI BROJ SAVJETODAVNE SLUŽBE
072 000 026; e-mail: savjetodavna-sluzba@hok.hr

Objavljeno 24.siječnja 2017.

-------------------------------------------------------------------------------------------

ARTIFEX

ARTIFEX-R ZAJEDNIČKA PRODAJA

 

Obavještavamo sve obrtnike kako je projekt Obrtničke komore Zagreb Program pogodnosti Artifex-R  zajednička prodaja uspješno „zaživio“ na web stranici www.okz.hr .

Pozivamo Vas da se uključite u što većem broju jer Program donosi mnoge pogodnosti, a više tome možete saznati na

Program pogodnosti Arifex-R zajednička prodaja

 

Objavljeno 30.prosinca 2016.

--------------------------------------------------------------------------------------------

ODRŽAN 1. FESTIVAL KOSE U ZAPREŠIĆU

 

Pod pokroviteljstvom grada Zaprešića i Udruženja obrtnika Zaprešić i Ceha frizera Udruženja,  a u organizaciji tvrtke Shapeit iz Zagreba u velikoj dvorani konjičkog kluba TRAJBAR 30. listopada 2016. godine održan je stručni seminar za frizere pod nazivom „Festival kose“. Seminar su vodili gospodin Lucijano Fai, Alessandro Girardi i Alberto Mezzanotte profesori šišanja i vrhunski stilisti iz Verone. Lucijano Fai ujedno je i vlasnik škole za frizere u Veroni – Glamour school. Frizeri su upoznati s najnovijim svjetskim trendovima u bojanju, šišanju, pramenovanju kose i izradama frizura sa svim detaljima italijanske škole za razdoblje proljeće – ljeto 2017. godine. Oko 50-tak sudionika iz Zaprešića, susjednih gradova i općina ali i slovenije dobilo je diplomu „Glamour school“ za sudjelovanje na ovom stručnom seminaru kao i prigodne darove od mnogih donatora koji su potpomogli održavanje ove manifestacije, a njihovi proizvodi su prezentirani sudionicima. Festival kose otvorio je gradonačelnik  gospodin Žaljko Turk, izrazivši zadovoljstvo zbog njegovog održavanja u našem gradu, a istaknuo je u svom kratkom govoru i važnost educiranja. Organizatorica seminara naglasila je da tvrtka Shapeit planira ovu manifestaciju učiniti tradicionalnom.
Pripreme modela obavlojene su u frizerskom salonu Bubykopf,  vlasnice Snježane Ulrich. Sudjelovanjem na toj manifestaciji istaknula se i predsjednica Ceha frizera gospođa Dragica Milić vlasnica Frizersko kozmetičkog  salona „D“ iz Pušće.
Napominjemo da je slijedeći susret frizera zakazan na istu temu u veljači u Samoboru pod nazivom Festival kose pod maskama pa ovom prilikom pozivamo frizere da se uključe u tu manifestaciju.

1234

 

Objavljeno 18.studenog 2016.

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

OBAVIJEST: preuzimanje Crodux kartica svakim radnim danom od 7:00 do 15:00 sati

 

Poštovani obrtnici,

HOK i CRODUX omogućili su obrtnicima povoljniju nabavu naftnih derivata, plina i električne energije. 

Temeljem Sporazuma Hrvatske obrtničke komore (HOK) s CRODUX DERIVATI DVA d.o.o. te CRODUX PLIN d.o.o. obrtnicima na području cijele Hrvatske bit će osigurana povoljnija nabava naftnih derivata te prirodnog i ukapljenog naftnog plina (UNP), a također i električne energije.

Crodux je jedinstveni zajednički brand koji objedinjuje kompanije Crodux Derivati, Crodux Plin i Crodux Energetika koje se bave prodajom naftnih derivata, prirodnog plina, UNPa i električne energije.

GORIVO:

HOK i  Crodux su svim članovima, koji redovito plaćaju komorski doprinos, članovima HOK-a kojima prijevoz nije pretežita djelatnost te nisu u mogućnosti prilikom kupnje goriva ostvarivati potrebne uvjete za odobravanje popusta, omogućili nabavu goriva uz posebni popust od 0,08 kn brutto po svakoj litri kupljenog goriva, koji se odobrava uz predočenje identifikacijske kartice.

Kartice za članove HOK-a ( Udruženja obrtnika Zaprešić ) su pripremljene  i možete ih preuzeti u Udruženju obrtnika Zaprešić svakim radnim danom od ponedjeljka do petka ( vrijeme za preuzimanje od  7 – 15 sati ). Uvjet za dobivanje kartice je plaćeni komorski doprinos.

–        Popust za gorivo odobrava se pri svakom točenju goriva na  svim benzinskim servisima (trenutno 65 na području Republike Hrvatske)

–        Popust se odobrava za sve vrste goriva, uključujući autoplin

–        Način plaćanja: Amex, Diners, Master, Maestro, Visa i gotovina

Oni članovi HOK-a  koji samostalno ili udruženo u strukovna udruženja, zbog velike potrošnje goriva,  mogu postići povoljnije uvjete za popust prilikom kupovine goriva izravnim pregovorima s Davateljem usluga, uz ispunjenje uvjeta poslovanja Davatelja usluga, mogu se obratiti na e-mail adresu Odjela kartičnog poslovanja: karticno.poslovanje@crodux-derivati.hr

 

 

Objavljeno 11.srpnja 2016.

--------------------------------------------------------------------------------------------

ODRŽANA  PREZENTACIJA VEZANA ZA MJERE
„OSPOSOBLJAVANJE NA RADNOM MJESTU – POZNATI POSLODAVAC“

 

U četvrtak 07. srpnja 2016. godine u prostorijama Udruženja obrtnika Zaprešić s početkom u 14.00 sati održana je prezentacija "Osposobljavanje na radnom mjestu - poznati poslodavac". Sudjelovali su obrtnici koji su spremni primiti nezaposlenu osobu sa Zavoda za zapošljavanje te ju kroz svoje svakodnevno poslovanje educirati i osposobiti za traženo zanimanje. Predavanje je održala predstavnica HRVATSKOG ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE - Regionalni ured Zagreb - Ispostava Zaprešić I TŽF 8 koja je istaknula nazočnima da bi osoba bila zaposlena bez obaveze plaćanja ikakvih davanja državi, a poslodavac bi za za to dobio financijsku naknadu od 700,00 kn za jedan mjesec, za svaku osobu na osposobljavanju, pod uvjetom da tu osobu educira i osposobi za posao za koji je primljena.

HZZZ 2016 2HZZZ 2016 2

 

Objavljeno 11.srpnja 2016.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Javno savjetovanje o Prijedlogu Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama - e-savjetovanje

objavljeno je e-savjetovanje na

https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=3624

Tema savjetovanja: Odredbama članka 236. stavka 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da ministar pomorstva, prometa i infrastrukture uz suglasnost ministra unutarnjih poslova donosi Pravilnik kojim se propisuju kategorije vozila, dimenzije, ukupne mase, osovinska opterećenja vozila, uređaji i oprema koje moraju imati vozila i uvjeti kojima moraju udovoljavati uređaji i oprema vozila u prometu na cestama.

Nacrt prijedloga Pravilnika usklađen je sa svim sada važećim propisima za ispitivanje tehničkih uvjeta koje moraju ispunjavati vozila u prometu na cestama. Predloženim tekstom Pravilnika ostvaruju se preduvjeti da se materija uredi na precizniji način, razumljivije i preglednije za provedbu adresatima, kojima je namijenjena.

Kako je savjetovanje otvoreno do 19.7.2016., molimo vaše primjedbe do 18.7.2016., kako bi ih objedinjene uputili Ministarstvu.

 

Objavljeno 05. srpnja 2016.

--------------------------------------------------------------------------------------------

POZIV NA ZAVRŠNU KONFERENCIJU PROJEKTA IN PODUZETNIK - Interaktivna baza podataka poduzetnika (HR.1.1.11-0177)

 

U sklopu dodjele bespovratnih sredstava Obrazovanje za poduzetništvo i obrt (HR.1.1.11) Zagrebačka županija
u partnerstvu s Obrtničkom komorom Zagreb provodi projekt IN PODUZETNIK – Interaktivna baza podataka
poduzetnika (HR.1.1.11-0177)

POZIV NA PREZENTACIJU PROJEKTA

IN PODUZETNIK

čast nam je pozvati Vas na završnu konferenciju EU projekta
IN PODUZETNIK – Interaktivna baza podataka poduzetnika (HR1.1.11-0177)
koja de se održati
12. srpnja u 12.00 sati u velikoj dvorani Obrtničke komore Zagreb u Ilici 49.


Cilj konferencije je prezentirati rezultate projekta od kojih je najznačajniji upisivanje 2000 poduzetnika u novu interaktivnu bazu podataka koja de doprinijeti boljoj komunikaciji između potpornih institucija i poduzetnika/obrtnika. Interaktvna baza podataka omoguduje pristup ažuriranim podacima o poduzetnicima i obrtnicima, ciljano informiranje o sajmovima, edukativnim radionicama, natječajima i dr.; pradenje aktivnosti obrtnika i sl.U anketiranju poduzetnika i obrtnika sudjelovali su i učenici srednjih strukovnih škola u sedam
gradova Zagrebačke županije: Vrbovec, Dugo Selo, Ivanid-Grad, Sveti Ivan Zelina, Samobor, Velika Gorica i Jastrebarsko. Osim toga, u školama je provedeno 15 radionica i promotivne aktivnosti u svrhu poticanja mladih na poduzetništvo. Nastavno na projektne aktivnosti, Zagrebačka županija je organizirala edukacije 'Kako postati poduzetnik' i certificiranje poduzetničkih vještina EBC*L (European business competence licence) pa de se na konferenciji uručiti potvrde sudionicima navedenih edukacija.
Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. Projekt provodi Zagrebačka županija u partnerstvu s Obrtničkom komorom Zagreb.
Upravljačko tijelo je Ministartsvo rada i mirovinskog sustava, a provedbeno tijelo 2.razine je Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije. Provedba projekta traje godinu dana (27.07.2015.-26.07.2016.) s proračunom od 265.607,46 HRK (od čega je EU financiranje 250.607,46 HRK).
Nakon kratke prezentacija o aktivnostima u projektu bit de organiziran domjenak.
Dodatne informacije o projektu možete saznati na www.in-poduzetnik.eu.
S veseljem očekujemo Vaš dolazak.

POZIV MOŽETE SKINUTI OVDJE

Objavljeno 05.srpnja 2016

--------------------------------------------------------------------------------------------

P O Z I V
 NA PREZENTACIJU VEZANU ZA MJERE
„OSPOSOBLJAVANJE NA RADNOM MJESTU – POZNATI POSLODAVAC“
koja će se održati u četvrtak 07. srpnja 2016. godine 
sa početkom u 14.00 sati
u prostorijama Udruženja, Ul. Maršala Tita br. 2

 

 

Ako ste spremni primiti nezaposlenu osobu sa Zavoda za zapošljavanje te ju kroz svoje svakodnevno poslovanje educirati i osposobiti za traženo zanimanje dođite na

PREZENTACIJU

koju će vam održati predstavnik HRVATSKOG ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE - Regionalni ured Zagreb - Ispostava Zaprešić I TŽF 8.

 

Osoba bi bila zaposlena bez obaveze plaćanja ikakvih davanja državi, a Vi kao poslodavac biste za to dobili financijsku naknadu od 700,00 kn za jedan mjesec, za svaku osobu na osposobljavanju, pod uvjetom da tu osobu educirate i osposobite za posao za koji ste ju primili.

U privitku se nalazi i anketa za koju Vas molimo da što prije  ispunite te nam vratite ispunjenu  na e-mail: kresimir.tomic@hok.hr, obrazovanje@hok.hr i udruzenje-zapresic@zg.t-com.hr ANKETA

 


 

Objavljeno 01.srpnja 2016.

--------------------------------------------------------------------------------------------

HEP

Obrtnička komora Zagreb je 16.06.16. održala sastanak s HEP-opskrbom. Na tom sastanku dogovoreno je  da se u rujnu krene s novom akcijom popusta za obrtnike. Kako bi članstvo iskoristilo ove pogodnost objavljujemo da svi zainteresirani pošalju slijedeće podatke: tvrtka, vlasnik, OIB, adresa, tel/mob/mail te  POTROŠNJA STRUJE NA GODIŠNJOJ RAZINI/. Što će biti veći broj zainteresiranih, moči će se postići i bolji uvjeti.
N a stranicama OKZ je predviđeni upitnik s traženim podacima.  Anketa

ROK ZA PRIJAVU U OKZ JE  15.09.2016.


 

Objavljeno 24.lipnja 2016.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Crodux i HOK omogućili hrvatskim obrtnicima povoljniju nabavu naftnih derivata i plina

 

•  Sporazumom između Hrvatske obrtničke komore (HOK) i CRODUX DERIVATI DVA te CRODUX PLINA, obrtnicima omogućene posebne pogodnosti prilikom kupovine naftnih derivata i plina

slika

Zagreb, 10. lipnja 2016. – Temeljem Sporazuma Hrvatske obrtničke komore (HOK) s CRODUX DERIVATI DVA d.o.o. te CRODUX PLIN d.o.o. obrtnicima na području cijele Hrvatske bit će osigurana povoljnija nabava naftnih derivata te prirodnog i ukapljenog naftnog plina (UNP).

Sporazum o međusobnoj suradnji danas su u Zagrebu potpisali Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK), Marijana Čermak, članica Uprave CRODUX DERIVATI DVA d.o.o. i Nataša Vujec, članica Uprave CRODUX PLIN d.o.o., u nazočnosti savjetnika predsjednika Uprave CRODUX PLINA d.o.o. Ante Kotromanovića.

Ovi sporazumi, dio su projekta pogodnosti Hrvatske obrtničke komore Zajednička nabava HOK-ZNA.
 
Prilikom potpisa Sporazuma, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec je izjavio: „Hrvatska obrtnička komora putem projekta Zajednička nabava - HOK ZNA nastoji svojim članovima omogućiti kvalitetnije i povoljnije poslovanje, osiguravanjem pogodnosti kod dobavljača roba i usluga iz raznih gospodarskih grana, s kojima potpišemo sporazume o suradnji. Drago nam je da smo dobili partnera kao što je CRODUX, jer su naftni derivati i plin bitni energenti za poslovanje obrtnika i svaka ušteda u tom segmentu je dobrodošla“.
Savjetnik predsjednika Uprave CRODUX PLINA d.o.o. Ante Kotromanović tom je prigodom izjavio: „Crodux je jedina energetska kompanija u 100% hrvatskom vlasništvu koja nudi cjelovito energetsko rješenje. Velika nam je čast i zadovoljstvo biti u mogućnost podupirati razvoj i daljnje poslovanje obrtnika, stoga smo se vrlo rado odazvali ovom projektu HOK-a. Kroz ovakve projekte svi zajedno imamo priliku doprinijeti uspješnom poslovanju obrtnika, stoga vjerujem da paketi usluga koje smo pripremili u okviru ovih sporazuma, svakako će olakšati poslovanje obrtnika“.

 

Crodux je jedinstveni zajednički brand koji objedinjuje kompanije Crodux Derivati, Crodux Plin i Crodux Energetika koje se bave prodajom naftnih derivata, prirodnog plina, UNPa i električne energije.
Dodatno o projektu HOK ZNA
Među partnerima HOK-a u projektu Zajednička nabava - HOK ZNA iz područja opskrbe energentima je i HEP OPSKRBA, koja obrtnicima na području cijele Hrvatske omogućava niže cijene električne energije. Partneri projekta HOK ZNA su, među ostalima, i PEVEC, koji osigurava povoljnije cijene proizvoda iz svog prodajnog asortimana te UNIQA osiguranje, koje za članove HOK-a osigurava posebne uvjete kod sklapanja ugovora o osiguranju imovine, od posljedica nesretnog slučaja, od odgovornosti, putnog osiguranja te dodatnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja. Namjera je u projekt HOK ZNA u sljedećem razdoblju uključiti nove partnere iz raznih gospodarskih sektora, bitne članstvu HOK-a u svakodnevnom poslovanju.

S poštovanjem,
Snježana Tomić
Voditeljica Službe za odnose s javnošću

Kontakti:

Snježana Tomić        
Hrvatska obrtnička komora
snjezana.tomic@hok.hr 
01/4806-670;  091/4806-670                                                                

Sunčica Stanić Vukas
CRODUX
Suncica.Stanic.Vukas@crodux-derivati.hr 
091/6650-263                                                                                                           
                       

 

Objavljeno 14.lipnja 2016

--------------------------------------------------------------------------------------------

RADIONICA „KAKO POSTATI PODUZETNIK“ ODRŽANA U UDRUŽENJU OBRTNIKA ZAPREŠIĆ

 

19. i 21. svibnja 2016. godinu u Udruženju obrtnika Zaprešić održana je radionica na temu „Kako postati poduzetnik“. Radionica je financirana od strane Zagrebačke županije, a cilj je bio upoznati obrtnike početnike i nezaposlene s osnovnim poduzetničkim znanjima za pokretanje i  unapređenje vlastitog posla.
Radionica je održana u suradnji sa Hrvatski zavodom za zapošljavanje Ispostava Zaprešić, a predavanju je održalo Obrtničko učilište.
Sudionici radionice upoznati su sa kompetencijama potrebnim za svladavanje globalnih razvojnih izazova. Formalno obrazovanje ne-ekonomske struke nedostatna je za donošenje odluka iz ekonomskog područja što je obrtnicima i poduzetnicima često potrebno. Znanstveno  vijeće poslovnih kompetencija za Europu oblikovalo je Kataloge temeljnih poslovnih znanja što se provodi kroz program European Business Competence * Licence (EBC * L) u više od 30 zemalja.
EBC*L je međunarodno priznati standard iz područja poduzetničkog poslovanja, te su na njemu temeljene radionice koje  provodi Obrtničko učilište.
Osim toga sudionici na radionicama dobivaju priliku besplatno polagati ispit EBC*L –a, kako bi stekli međunarodni certifikat Stupnja A EBC*L-a u Obrtničkom učilištu koje je od 01.01.2016. godine postalo nacionalni predstavnik EBC*L –a za Hrvatsku.


 EdukacijaEdukacija 2

 

Objavljeno 30.svibnja 2016.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Festival poduzetništva MOJA PODUZETNA HRVTASKA

 

Obavještavamo obrtnike i ostale zainteresirane izlagače o mogućnostima gratis nastupa na sajmovima. Obzirom da je Grad Zaprešić partner Festivala poduzetništva MOJA PODUZETNA HRVTASKA postoji mogućnost gratis nastupa  za obrtnike, poduzetnike i OPG-e s našeg područja.

Datumi održavanja Sajmova po gradovima –partnerima projekta su slijedeći :
Daruvar 8.6.
Ivanec 24.6.
Supetar  29.6.
Labin 2.7.
Krapina 8.9.
Vinkovci   9.9.  
Zadar  7.10.
Zaprešić  14.10.
Makarska 21.10.
Koprivnica 4.11.

Svi materijali (prijavnica, pravilnik i sl.) nalaze se niže na linkovima.

Prijavnica Pravilnik za izlagače Popis izlagača

Za dodatne informacije javite se u Udruženje obrtnika Zaprešić ili direktno na mail: nikolina.antolic@poslovni.hr

 

Objavljeno 12.svibnja 2016

--------------------------------------------------------------------------------------------

ODRŽANO PREDAVANJE O ZAKONSKOJ REGULATIVI IZ PODRUČJA SANITARNE INSPEKCIJE ZA UGOSTITELJSKE OBJEKTE VRSTE CAFFE BAR

 

Dana 10. svibnja 2016. s početkom u 13,00 sati u Udruženju obrtnika Zaprešić održalo se predavanje pod nazivom „ZAKONSKA REGULATIVA IZ PODRUČJA SANITARNE INSPEKCIJE ZA UGOSTITELJSKE OBJEKTE VRSTE CAFFE BAR“. Prezentaciju je održala Helena Penezić, dipl. san. ing., viša sanitarna inspektorica Ispostave Zaprešić . Osnovni cilj predavanja bio je upoznati sudionike sa zakonskim propisima u ovlasti sanitarnog nadzora te dati osnovne smjernice za vođenje potrebne dokumentacije. Pored toga ukazala je na potrebu i obvezu svih sudionika skupa da svojim sudjelovanjem doprinesu da  zajedničkim nastojanjima unaprede i očuvaju zdravlja zajednice uzrokovanih fizikalnim, kemijskim i mikrobiološkim agensima vezanim za nepravilno manipuliranje hranom.
Posebnu interesantnost prezentaciji doprinijelo je to što Inspektorica popisala sve Zakone koji se caffe barovi trebaju pridržavati u svom radu bez obzira da li  se oni odnose na rad sanitarne inspekcije ili Zaštitu na radu, Zakon o radu kao i druge Zakone kojih se treba pridržavati pri kontroli inspekcije te posebno obveznu dokumentaciju koju trebaju imati u objektu prilikom kontrole od Rješenja o registraciji do plana provođenja mjera deratizacije.

sANITARNI PROPISI

 

Objavljeno 12.svibnja 2016.

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

ODRŽANA GODIŠNJA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA UDRUŽENJA OBRTNIKA ZAPREŠIĆ

 

Dana 05. Svibnja 2016. Godine održana je sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Zaprešić u prostorijama Udruženja uz prigodni domjenak.
Skupštini su se odazvali gotovo svi članovi, a usvojena su izvješća o financijskom poslovanju Udruženja obrtnika Zaprešić u 2015. Godini te Izvješće o radu Udruženja za isto razdoblje.
Bez obzira na probleme vezane za loš priliv komorskog doprinosa i stalno smanjenje izraženo je zadovoljstvo poslovanjem Udruženja. Bez obzira na to traže se novi načini izvora financiranja rada Udruženja pa je usvojen i predloženi Rebalans proračuna za 2016. Godinu sačinjen od strane Upravnog odbora. Naime, svi zaposlenici koji rade na vođenju poslovnih knjiga ponovno su zaposleni u Udruženju obrtnika, a Udruženje je upisano u sustav poreza na dobit i PDV-a, kako bi se osigurali dodatni prihodi za rad Udruženja, a i obrtnicima zadržana usluga vođenja knjiga koju Udruženje pruža svojim obrtnicima od samog osnivanja.
Pored toga istaknuta je dobra suradnja sa jedinicama lokalne samouprave koje su izrazile spremnost financirati sve projekte Udruženja koje je na bilo koji način potiču opstanak postojećih obrta.
Skupština je izrazila i zadovoljstvo Izvješćem o radu,  ali se predlagalo što bi se još moglo raditi na dobrobit obrtnika. Zaključeno je da o svim prijedlozima raspravi Upravni odbor te da donese odgovarajuće odluke u tom pravcu.
Skupština je završila prijateljskim druženjem na domjenku kojeg je organizirao naš restoran „JEZERA“ iz Jablanovca.

 

Skupstina 1Skupstina 2Skupstina 3

 

Objavljeno 10.svibnja 2016.

--------------------------------------------------------------------------------------------

MEĐUNARODNI SAJAM INTERSOLAR
MÜNCHEN 23.-25.06.2016.

 

Udruženje obrtnika grada Zagreba i Ceh građevinsko uslužnih djelatnosti planiraju organizaciju posjeta međunarodnom sajmu INTERSOLAR  koji se održava u Munchenu od 23.-25. lipnja 2016. godine. Radi se o vodećem svjetskom sajmu za solarnu industriju.

Cijena putovanja / na bazi 30 osoba / iznosi 1.300,00 kuna u što je uključeno( prijevoz, dva noćenja u hotelu Bavaria safari, Dachao, jedna večera i logistika u autobusu).

Ukoliko ste za posjet sajmu zainteresirani molimo da prijavu izvršite najkasnije do 14. ožujka 2016. na tel 48 77 888 ili na e-mail: info@obrtnici-zagreb.hr
 Radi rezervacije hotela, molimo da i akontaciju u iznosu 500,00 kuna uplatite do navedenog datuma.
 
PODACI ZA UPLATU:
UDRUŽENJE OBRTNIKA GRADA ZAGREBA
TRG MAŽURANIĆA 13
Svrha doznake: akontacija za sajam Intersolar 2016.
Poziv na broj: upišite OIB Vašeg obrta
IBAN: HR6524840081101730805

 

Objavljeno 01.ožujka 2016.

--------------------------------------------------------------------------------------------

OBAVIEST - ZLATNI RUŽ

 

Ove godine po prvi put  u organizaciji Obrtničke komore Zagreb i Udruženja obrtnika grada Zagreba održati će se Zagrebački obrtnički sajam od 21-24.04.2016.g. u paviljonu 7 Zagrebačkog velesajma. Cilj sajma je prezentacija obrtničkih zanimanja učenicima osmih razreda osnovnih škola.
Obavještavamo Vas da će se u sklopu navedenog sajma u  subotu, 23. travnja 2016. godine održati i 6. Zlatni ruž natjecanje kozmetičara grada Zagreba i Zagrebačke županije, a ne kako smo prethodno najavili u sklopu sajma Dani ljepote.
Tema: Bridal  i kotizacija ostaju iste, a prijave se zaprimaju do 4. travnja 2016. godine,  putem faksa 48 26 096, ili na e-mail info@obrtnici-zagreb.hr, ili na adresu Udruženje obrtnika grada Zagreba, Trg Mažuranića 13 s naznakom / za 6. Zlatni ruž.

 
SUDIONICI NATJECANJA: Mogu sudjelovati kozmetičari i vizažisti članovi Sekcije kozmetičara UOGZ i Zagrebačke županije, koji uredno podmiruju komorski doprinos i  njihovi radnici, učenici na praksi kod obrtnika te polaznici stručnog osposobljavanja kod obrtnika.

SATNICA NATJECANJA: okupljanje sudionika ( natjecatelja i modela ) u 14:00 sati, na izložbenom prostoru Sekcije kozmetičara na Zagrebačkom velesajmu.
U 14:30 izvlačenje brojeva
U 15:00 početak natjecanja
U 16:30 proglašenje pobjednika

KRITERIJI: Natjecanje će se održati prema pravilima Svjetske organizacije OMC- Organisation Mondiale Coiffure.
* Natjecatelji  svoj rad  moraju završiti u roku  30 minuta.

 

NAGRADE: Za  pobjednike natjecanja pripremljene su bogate  nagrade, a za ostale  sudionike natjecanja  poklon paketi  iznenađenja.
                   
ORGANIZATOR: Udruženje obrtnika grada Zagreba – Sekcija kozmetičara i Zagrebački velesajam.                               
                                
SUORGANIZATOR:   Obrtnička komora Zagreb-Ceh frizera i kozmetičara.

KOTIZACIJA:  100,00 kn, a za učenike na praksi 50,00 kn            
UPLATE: UDRUŽENJE OBRTNIKA GRADA ZAGREBA
TRG MAŽURANIĆA 13
Svrha doznake: Za 6. Zlatni ruž
IBAN: HR6524840081101730805

PRIJAVE za natjecanje primaju se do 01. ožujka 2016. godine, putem faksa 48 26 096, ili na e-mail info@obrtnici-zagreb.hr, ili na adresu Udruženje obrtnika grada Zagreba, Trg Mažuranića 13 s naznakom / za 6. Zlatni ruž /
 
Uz prijavnicu za vlasnike obrta  je potrebno dostaviti i potvrdu o uplati kotizacije.
Uz prijavnicu za radnike, učenike i polaznike stručnog osposobljavanja potrebno je dostaviti: izjavu o zaposlenju ( praksi ) i potvrdu o uplati kotizacije.


 
SUDIONICI NATJECANJA: Mogu sudjelovati kozmetičari i vizažisti članovi Sekcije kozmetičara UOGZ i Zagrebačke županije, koji uredno podmiruju komorski doprinos i  njihovi radnici, učenici na praksi kod obrtnika te polaznici stručnog osposobljavanja kod obrtnika.

SATNICA NATJECANJA: okupljanje sudionika ( natjecatelja i modela ) u 14:00 sati, na izložbenom prostoru Sekcije kozmetičara na Zagrebačkom velesajmu.
U 14:30 izvlačenje brojeva
U 15:00 početak natjecanja
U 16:30 proglašenje pobjednika

KRITERIJI: Natjecanje će se održati prema pravilima Svjetske organizacije OMC- Organisation Mondiale Coiffure.
* Natjecatelji  svoj rad  moraju završiti u roku  30 minuta.

NAGRADE: Za  pobjednike natjecanja pripremljene su bogate  nagrade, a za ostale  sudionike natjecanja  poklon paketi  iznenađenja.
                   
ORGANIZATOR: Udruženje obrtnika grada Zagreba – Sekcija kozmetičara i Zagrebački velesajam.                               
                                
SUORGANIZATOR:   Obrtnička komora Zagreb-Ceh frizera i kozmetičara.

KOTIZACIJA:  100,00 kn, a za učenike na praksi 50,00 kn            
UPLATE: UDRUŽENJE OBRTNIKA GRADA ZAGREBA
TRG MAŽURANIĆA 13
Svrha doznake: Za 6. Zlatni ruž
IBAN: HR6524840081101730805

PRIJAVE za natjecanje primaju se do 01. ožujka 2016. godine, putem faksa 48 26 096, ili na e-mail info@obrtnici-zagreb.hr, ili na adresu Udruženje obrtnika grada Zagreba, Trg Mažuranića 13 s naznakom / za 6. Zlatni ruž /
 
Uz prijavnicu za vlasnike obrta  je potrebno dostaviti i potvrdu o uplati kotizacije.
Uz prijavnicu za radnike, učenike i polaznike stručnog osposobljavanja potrebno je dostaviti: izjavu o zaposlenju ( praksi ) i potvrdu o uplati kotizacije.

PRIJAVNICU SKINITE OVDJE

Objavljeno 01.ožujka 2016.

--------------------------------------------------------------------------------------------

BILJEŠKA SA SASTANKA
sa predstavnicima Udruženja obrtnika u sastavu OKZ
održanog 24.02.2016.godine u 15.00 sati
 u Udruženju obrtnika grada Zagreba

 

U pripremi je organizacija Zagrebačkog obrtničkog sajma koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu u vremenu od 21.-24.04.2016.godine. U isto se vrijeme na Zagrebačkom velesajmu održava i grupa sajmova BIAM i zavarivanje.
Sam sajam će se održati u paviljonu 7 i 7a, površine cca 3.000 m2.
Cilj sajma je prezentacija obrtničkih zanimanja učenicima osmih razreda osnovnih škola kao i njihovim roditeljima.
Dakako biti će uključeni i učenici kao i njihovi nastavnici srednjih strukovnih škola za obrtnička zanimanja.
Cijeli projekt će biti uz potporu grada Zagreba u smislu dodjele besplatnog prostora kao i besplatnih ulaznica za samu manifestaciju.  Grad Zagreb i zagrebačka županija organizirati će prijevoz učenika autobusima na sajam.
Grad Zagreb je za ovaj projekt predvidio proračun od 800.000,00 kuna.
Za svaku grupu obrtničkih zanimanja biti će osiguran prostor ( kućica) u kojima će struke prezentirati svoja zanimanja na način koji bi zainteresirao učenike.
Također će se moći prezentirati i strukovne škole.
Sam sajam će biti koncipiran kao spoj prošlosti i sadašnjosti, dakle tradicionalnog načina obavljanja pojedinih obrtničkih djelatnosti, pa sve do suvremenog načina obavljanja obrta danas,  sve zajedno povezano tunelom kroz koji će se virtualnim prikazom voditi posjetitelje u budućnost obrtništva najnovijih tehnologija koje su u primjeni već danas u svijetu, a uskoro i kod nas.
Glavni koordinatori su gosp. Zlatko Prosinečki koji je zadužen za organizaciju izgradnje i izvođenje radova, te gosp. Zoran Brdar koji je zadužen za financije i nabavu potrebnog materijala, opreme i alata, te gđa. arhitektica Gordana Šiško koja će sve to zajedno objediniti u cjelovitu ideju samog sajma sa predvidim prostorima.

Kontakti:  Prosinečki  Zlatko- 091 5144 290, goprosinecki@gmail.com
                 Brdar Zoran-098 231 711, zoran.brdar@zg.t-com.hr
                 Gordana Šiško – 091 5900 285, ured.sisko@gmail.com
 

Na sastanku su dogovorene grupe obrtničkih zanimanja kao i zaduženi voditelji svake pojedine grupe. Nastavno Vam dajemo kontakte voditelja svake grupe sa kojima je potrebno kontaktirati a u svezi ideje nastupa kao i potrebnih materijala i opreme za prezentaciju za svaku pojedinu obrtničku djelatnost ( struku).

 

 1. Grupa struka: automehaničari, autostruke, metalci i plastičari

( voditelj- Josip Tržec – 091 6261 499, trzec@alu-product.hr )

 1. Grupa struka: električari, dimnjačari, građevinari, instalateri centralnog grijanja i plinoinstalateri i plinoserviseri, limari i vodoinstalateri, stolari, soboslikari i ličioci

(voditelj- Zlatko Prosinečki- 091 5144 290, goprosinecki@gmail.com )

 1. Grupa struka: fotografi, fotokopiraone, knjigoveže i kartonažeri, rtv elektroničari i precizni mehaničari

(voditelj- Igor Plenković- 099 3442 332, igor.plenkovic@inet.hr )

 1. Grupa struka: frizeri, kozmetičari, pedikeri i cvjećari

( voditelj I.Zanetti- 098 238 587, zanetti@zanetti.hr )

 1. Grupa struka: intelektualne djelatnosti

( voditelj D.Židanić- 098 389 891, ines@zg.t-com.hr )

 1. Grupa struka: suveniri, zlatari, staklari, optičari

( voditelj V.Crkvenac- 099 2233 014, vlado.crkvenac@gmail.com )

 1. Grupa : krojači, klobučari, kišobranari, kožna galanterija, krznari, postolari

(voditelj Silvija Tržec- 091 3095 326, silvija.trzec@yahoo.com )

 1. Grupa: trgovci

(voditelj Marija Subota- 098 318 410, 099 2169 328, subota@utz.hr )

 1. Grupa: ugostitelji, slastičari, vinogradari

(voditelj Zlatko Puntjar- 098 355 506)

 1. Grupa: prijevoznici

(voditelj: Zdravko Bubnić- 091 4828 000, uo.prijevoznika.zagreb@hok.hr)

 1. Grupa : taxi vozači

( voditelj Jozo Kovačić - info@radio-taksi-zagreb.hr  )

 

Potrebno je podsjetiti da bi struke koje se žele prezentirati na sajmu trebale uz svoju ideju za način prezentacije predložiti koliki im je prostor potreban u m2, da li u kućici ili otvorenom dijelu paviljona, koji im je materijal za izradu  i prezentaciju potreban te koliko im je za to potrebno sredstava ( troškovnik).
Potrebno je navesti opremu kao i alate koji će se dovesti od strane sekcija za potrebe prezentacije. Također je potrebno navesti što je potrebno od infrastrukture: voda, odvod, struja i sl.
Potrebno je predložiti jedan broj članova sekcije koji bi se mogli uključiti u raspored dežurstava u kućicama, štandu ili prostoru.

Na sastanku je posebno naglašeno da je svrha ovog sajma da se prezentiraju struke za obrtnička zanimanja kao bi djeca i njihovi roditelji se mogli lakše odlučiti za upis istih, dakle nije cilj prezentirati pojedina Udruženja iz sastava OKZ već struke. Posebna napomena je dana da se na sajmu može vršiti i prodaja obrtničkih proizvoda  uz napomenu da se to neće reklamirati i posebno naglašavati zbog mogućih obaveza iz područja poreza i fiskalizacije.
Zaključno, dogovoreno je da Udruženja i sekcije dostave gore navedene ideje i potrebe za prezentaciju pojedinih struka do 29.02.2016.godine voditeljima grupa.

Objavljeno 01.ožujka 2016.

--------------------------------------------------------------------------------------------

ODRŽANA 2. KONFERENCIJA PROJEKTA IN PODUZETNIK - INTERAKTIVNA BAZA PODATAKA PODUZETNIKA (HR.1.1.11-0177)

In poduzetnik

Predstavljene su dosadašnje aktivnosti projekta „In poduzetnik“ – Interaktivna baza podataka poduzetnika. Počeo se provoditi u srpnju 2015., traje godinu dana, a ukupna mu je vrijednost 265.000 kuna. S 250.000 kuna sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda. U partnerstvu s Obrtničkom komorom Zagreb provodi ga Zagrebačka županija.

Krajnji je cilj izraditi interaktivnu bazu podataka koja će obrtnicima/poduzetnicima služiti za njihovo međusobno povezivanje i bolju komunikaciju s potpornim institucijama, Županijom, gradovima i općinama te koja će na jednome mjestu sadržavati niz korisnih podataka o obrtnicima/poduzetnicima.

Projekt je fokusiran i na učenike osam strukovnih škola s prostora županije, kojima se želi približiti poduzetnička kultura i potreba cjeloživotnog učenja. Cilj je motivirati djecu za obrtnička zanimanja, te uz njihovu pomoć, anketiranjem na terenu, prikupiti podatke o 2000 obrtnika/poduzetnika koji će se naći u interaktivnoj bazi podataka.

„Prikupljeni podaci bit će na dobrobit poduzetnika. Koristit će i nama kako bi poduzetnike mogli obavještavati o raspisanim natječajima, o organizaciji edukacija, pozivati ih da sudjeluju na sajmovima. Želimo da putem interaktivne baze podataka dođe do međusobne suradnje poduzetnika, bilo u proizvodnji ili zajedničkoj nabavi“, za predstavljanja dosadašnjih aktivnosti projekta rekao je Damir Fašaić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije. 

 

Objavljeno 01.ožujka 2016.

-------------------------------------------------------------------------------------------

ODRŽAN SASTANAK KNJIGOVOĐA - OBRTNIKA

19. veljače 2016. godine u Udruženju obrtnika Zaprešić održan je sastanak knjigovođa – obrtnika, a koji rade u okviru Ceha za pružanje intelektualnih usluga.
Tema sastanka je bila nemogućnost ispunjavanja rokova za predaju obrazaca i dokumentacije za obrtnike koja proizlazi iz računovodstvenih poslova.
Knjigovođe su izrazile zadovoljstvo što je produžen rok za predaju obrasca OPZ – STAT – 1 do 01. rujna 2016. godine.
Podržan je i stav Udruženja obrtnika Samobor za ukidanje JOPPD i SNU obrazaca iz razloga što bi to vrlo jednostavno radila Poreza uprava temeljem podataka koje im dostavljaju knjigovođe.
Knjigovodstvo obrtnika, koje je uglavnom jednostavno, više to nije zaključeno je na sastanku.
Takvo vođenje knjigovodstva nameće sve veći trošak vođenja za obrtnike, a istodobno ih se „rasterećuje“ parafiskalnih nameta.

Knjigovođe

 

Objavljeno 22. veljače 2016.

--------------------------------------------------------------------------------------------

POZIV NA 2. KONFERENCIJU PROJEKTA

IN PODUZETNIK

Interaktivna baza podataka poduzetnika (HR.1.1.11-0177)

In poduzetnik

IN PODUZETNIK – Interaktivna baza podataka poduzetnika (HR.1.1.11-0177) EU projekt Zagrebačke županije i Obrtničke komore Zagreb
Pozivamo poduzetnike da dođu u srijedu 24. veljače 2016. u 13,00 sati u veliku dvoranu Obrtničke komore Zagreb u Ilici 49 gdje se održava druga konferencija u sklopu projekta IN PODUZETNIK - Interaktivna baza podataka poduzetnika (HR.1.1.11-0177). Na konferenciji će biti predstavljene provedene aktivnosti i dosadašnji rezultati projekta, od čega je najvažnija izrada interaktivne baze podataka koja će omogućiti bolju komunikaciju između poduzetnika/obrtnika i potpornih institucija.
Također, ovim putem pozivaju se sva Udruženja obrtnika i poduzetnici/obrtnici da sudjeluju u projektu/anketiranju i tako doprinesu boljoj komunikaciji između poduzetnika i poduzetničkih potpornih institucija, obrazovnih ustanova, jedinica regionalne i lokalne samouprave, ali također i među poduzetnicima i obrtnicima s ciljem poticanja suradnje i razvoja poduzetničke kulture u društvu.
Više detalja možete saznati iz Pozivnice.

POZIVNICA (pdf)

Objavljeno 16.veljače 2016.

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

KOMISIJE ZA LICENCIRANJE U UDRUŽENJU OBRTNIKA ZAPREŠIĆ

 

 1. Obrada metala (tokar, alatničar, strojobravar)


Majstor obrtnik
Odgovarajućeg zanimanja

Nastavnik odgovarajuće struke

Predstavnik stručne službe

Zdenko Skledar

 

Nada Šiber

Zamjenik

Zamjenik

Zamjenik

Mladen Jekešić

 

Neda Burilo

2. Montaža i instalacije (vodoinstalater, plinoinstalater, instalater grijanja i  
    klimatizacije, bravar, kotlar, limar, autolimar)


Majstor obrtnik
Odgovarajućeg zanimanja

Nastavnik odgovarajuće struke

Predstavnik stručne službe

Ivica Filipčić

 

Nada Šiber

Zamjenik

Zamjenik

Zamjenik

Nenad Cimbal

 

Neda Burilo

3. Mehanika ( automehaničar, mehaničar poljoprivredne mehanizacije,
    brodski  mehaničar)


Majstor obrtnik
Odgovarajućeg zanimanja

Nastavnik odgovarajuće struke

Predstavnik stručne službe

Ivo Čerina

 

Nada Šiber

Zamjenik

Zamjenik

Zamjenik

Tomislav Cvetko

 

Neda Burilo

4. Elektrotehnika (elektroinstalater, autoelektričar, elektromehaničar,   
    elektroničar-mehaničar)


Majstor obrtnik
Odgovarajućeg zanimanja

Nastavnik odgovarajuće struke

Predstavnik stručne službe

Ivica Kuhta

 

Nada Šiber

Zamjenik

Zamjenik

Zamjenik

Branko Ružić

 

Neda Burilo

 

5. Graditeljstvo (zidar, tesar, klesar, krovopokrivač, fasader, staklar,
    soboslikar-ličilac,pismoslikar,autolakirer))


Majstor obrtnik
odgovarajućeg zanimanja

Nastavnik odgovarajuće struke

Predstavnik stručne službe

Željko Barunčić

 

Nada Šiber

Zamjenik

Zamjenik

Zamjenik

Stjepan Mikuljan

Vlatko Vincek

Neda Burilo

6. Tekstil, krzno, koža i održavanje (krojač, krznar, klobučar, kemijski
     čistač, obućar)


Majstor obrtnik
odgovarajućeg zanimanja

Nastavnik odgovarajuće struke

Predstavnik stručne službe

Marijana Lipak

 

Nada Šiber

Zamjenik

Zamjenik

Zamjenik

Simona Bezuh Radigović

 

Neda Burilo

 

7. UGOSTITELJSTVO I PREHRANA (kuhar, konobar, slastičar)

Majstor obrtnik
odgovarajućeg zanimanja

Nastavnik odgovarajuće struke

Predstavnik stručne službe

Gordana Borovec

 

Nada Šiber

Zamjenik

Zamjenik

Zamjenik

Lucijana Čarapović

 

Neda Burilo

 8. OBRADA DRVA (stolar, tapetar, glazbari-svi)

 

Majstor obrtnik
odgovarajućeg zanimanja

Nastavnik odgovarajuće struke

Predstavnik stručne službe

Štefan Planinc

 

Nada Šiber

Zamjenik

Zamjenik

Zamjenik

Milan Lacković

 

Neda Burilo

9. OSOBNE USLUGE (frizer, pediker, kozmetičar)

Majstor obrtnik
odgovarajućeg zanimanja

Nastavnik odgovarajuće struke

Predstavnik stručne službe

Jela Vođinec

 

Nada Šiber

Zamjenik

Zamjenik

Zamjenik

Željkica  Mirt

 

Neda Burilo

 

10. ZAŠTITNA I UKRASNA OBOJENJA (soboslikar – ličilac, autolakirer, pismoslikar)

 

Majstor obrtnik
odgovarajućeg zanimanja

Nastavnik odgovarajuće struke

Predstavnik stručne službe

Mladen Ptujec

 

Nada Šiber

Zamjenik

Zamjenik

Zamjenik

Branko Jug

 

Neda Burilo


 

Objavljeno 12.veljače 2016.

-------------------------------------------------------------------------------------------

TAJNICA UDRUŽENJA OBRTNIKA ZAPREŠIĆ DOBILA VISOKO PRIZNANJE
U POVODU 20. ROĐENDAN GRADA ZAPREŠIĆA

 

Na svečanoj sjednici zaprešićkog Gradskog vijeća, a povodom 20. rođendana Grada Zaprešića i 214. godišnjica rođenja najpoznatijeg zaprešićkog stanovnika, bana Josipa Jelačića su tradicionalno uručena javna priznanja i nagrade najuspješnijim Zaprešićanima u protekloj godini. Među tim najuspješnijim zaprešićanima u protekloj godini našla se i tajnica Udruženja obrtnika Zaprešić gospođa Nada Šiber kojoj je dodijeljena :  

PLAKETA
 za doprinos u razvoju obrtništva na području grada Zaprešića te sudjelovanje u organiziranju tradicionalnog Gospodarskog sajma u Zaprešiću.

Priznanje joj je uručio gradonačelnik grada Zaprešića gospodin Željko Turk.

Prizanje 1Priznanje 2

Objavljeno 21.listopada 2015.

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

RADIONICA ZA POSLODAVCE O  ZA POSLODAVCE O KORIŠTENJU EU FONDOVA

 

Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije s partnerima Obrtničkom komorom Zagreb, Udruženjem obrtnika Zaprešić i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područna služba Zagreb provodi projekt „ Jačanje sudjelovanja poslodavaca u razvoju ljudskih potencijala u Zagrebačkoj županiji“ u sklopu programa bespovratne pomoći IPA – „ Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja-faza II“ održala je 30. rujna 2015. godine u prostorijama Udruženja obrtnika Zaprešić radionicu na teme:

Navedene teme radionice predstavili su predavači JuricaLovrek, Tomislav Komanović, i Tomislav Biškupec, a mogućnosti za poduzetnike izložio je predstavnik HBOR-a Josip Grgić.
Radionica je bila vrlo posjećena od strane obrtnika i nazočilo joj je 33 zainteresiranih.
U vrlo opuštenoj atmosferi, skraćenom izdanju i na nivou koji je razumljiv svim prisutnim navedeni predavači uspjeli su zainteresirati sve prisutne.
Na sva postavljan pitanja  sudionici radionice dobili su odgovor.

201520152015201520152015

 

Objavljeno 01. listopada 2015.

--------------------------------------------------------------------------------------------

POZIV

POSLODAVCIMA-OBRTNICIMA
Predstavljanje mjera za poticanje zapošljavanja mladih
Naši mladi - naša budućnost

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Obrtnička komora Zagreb i Hrvatski zavod za zapošljavanje pozivaju Vas na predstavljanje mjera aktivne politike zapošljavanja.
Ministar rada i mirovinskoga sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med želi potaknuti vas poslodavce-obrtnike na korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja te se stoga organizira ova tribina kako bi vam se mjere približile. Posebno se želi potaknuti poslodavce da mladim osobama pruže mogućnost stjecanja radnog iskustva kroz stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa koje poslodavce u financijskom smislu ne košta ništa, ali daje društvenu vrijednost obrtu te osigurava da kroz ovaj instrument razvijate vlastite buduće kadrove. Korištenjem mjera pružena je mogućnost obrtnicima da izgrade svoj tim zaposlenika, a mladima omogući ulazak na tržište rada.
Tribine će se održati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu i Varaždinu. Prijavu za sudjelovanje na tribini možete pronaći na slijedećem linku GzM: http://goo.gl/forms/h0461A2NC7

Sadržaj tribine:

Tribina u Zagrebu će se održati 02. Listopada 2015. u 10:00 sati u Hrvatskoj obrtničkoj komori/Obrtničkoj komori Zagreb, Ilica 49.

Objavljeno 25. rujna 2015.

--------------------------------------------------------------------------------------------

POSJET ZAPREŠIĆKIH FRIZERA SAJMU

OBRTNIŠTVA I PODUZETNIŠTVA CELJE 2015.

REVIJA FRIZURA „HOLLYWOOD 60-te“ – POKAZALA ZAVIDNO UMIJEĆE FRIZERSKIH OBRTNIKA


Obrtnička komora Zagreb s partnerom domaćinom Območno obrtno-podjetniškom zbornicom Krško organizirala je 11.09.2015. godine zajednički atraktivan nastup hrvatskih i slovenskih frizera na 48. međunarodnom obrtničkom sajmu u Celju. Ovo je bila prilika da se kroz osnaženu suradnju naših dviju komora kroz provođenje EU projekta partnerstva „BOBS“ iz Programa cjeloživotnog učenja 2013-2015 prezentira projekt, rezultati te zajednička Revija frizura „Hollywood 60-te“.
Nazočne je u ime Obrtničke komore Zagreb pozdravio Ivica Zanetti, predsjednik Ceha frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore, te član ekspertnog tima frizera u projektu BOBS. Predsjednik Obrtničke komore Zagreb mr. Mirza Šabić i Spomenka Krebz, predsjednica Ceha frizera i kozmetičara OKZ te voditelj eskpertnog tima projekta „BOBS“ uručili su svim sudionicima certifikate o sudjelovanju i licitarska srca s logom projekta.

 

Celje 2015Celje 2015Celje 2015

 

Objavljeno 22. rujna 2015.

--------------------------------------------------------------------------------------------

NATJEČAJ
za prikupljanje ponuda za odabir ugostitelja na 17. Sajmu gospodarstva u Zaprešiću

Zaprešić, 21. rujna 2015.
Broj: 02-58/2015.

 

Na temelju odluke Upravnog odbora Udruženja obrtnika Zaprešić donesene 07. rujna 2015. godine pozivamo sve zainteresirane ugostitelje bez obzira na oblik registracije da dostave ugostiteljsku ponudu u dane 17. Sajma gospodarstva  koji se održava od 16. do 18. listopada 2015. godine u Srednjoj školi „Ban Josip Jelačić“ .
Za ugostiteljsku ponudu izabranog ponuditelja Organizator će osigurati šator u dvorištu Srednje škole, a ugostitelj je dužan osigurati stolove, klupe i prateću opremu.
Dio ugostiteljske ponude, koji se odnosi na izvođače programa na pozornici Sajma bit će dogovoren sa organizatorom u fiksno utvrđenoj cijeni, a te usluge će biti vršene putem bonova koje je izdao organizator, a bit će adekvatno označeni.

Natječaj je otvoren do 05. listopada 2015. godine.

Ponude se dostavljaju na adresu :

 

Udruženje obrtnika Zaprešić
Ul. Maršala Tita 2
10290 Zaprešić
Tel.: 01 / 33 10 810;
Fax.: 01 / 33 10 066;
Mob.: 098 / 88 50 10

e-mail: udruzenje-zapresic@zg.t-com.hr

 

Objavljeno 21. rujna 2015.

--------------------------------------------------------------------------------------------

NATJEČAJ
za prikupljanje ponuda za odabir izvođača radova
uređenja izložbenog prostora na 17. Sajmu gospodarstva u Zaprešiću po sistemu „ključ u ruke“

Cijeli tekst natječaja možete pogledati ovdje.

Objavljeno 10. rujna 2015.

--------------------------------------------------------------------------------------------

ODRŽANA SUSRET OBRTNIKA OOZ BREŽICE I UDRUŽENJA OBRTNIKA ZAPREŠIĆ

OOZ BREZICE

Na poziv OOZ Brežice u Domu obrtnika Brežice održan je susret na nivou upravnih odbora  09. lipnja 2015. godine. Raspravljalo se o organizaciji godišnjice potpisivanja  POVELJE PRIJATELJSTVA između
naših asocijacija, sudjelovanju njihovih obrtnika  na 17. SAJMU GOSPODARSTVA u Zaprešiću te našeg  eventualnog zajedničkog djelovanja u okviru Lokalne akcijske grupe vezano za EU fondove.
Ispred udruženja obrtnika na susretu je sudjelovalo 5 članova UO na čelu sa predsjednicom g-đom Jasenka Jančić. U dužem razgovoru pored navedenih tema, dotakli smo se i načina rada  u promijenjenim uvjetima s obzirom na dobrovoljno članstvo kao i o mogućnostima proširenja suradnje
ukoliko bi postali i jedni  i drugi   članice LAG-e.

Razgovarano je o mogućnosti preuzimanja upravljanja turističkim objektom OOZ Brežice u Grebaštici od strane Udruženja obrtnika Zaprešić uz registraciju turističke djelatnosti ili da istražimo mogućnost da li OOZ Brežice može sama upravljati objektom uz provođenje nove katekorizacije i registracije turizma.
Dogovoren je novi susret u Zaprešiću sredinom rujna.

    

Objavljeno 29. lipnja 2015.

--------------------------------------------------------------------------------------------

 ODRŽAN SEMINAR FRIZERA

 

U organizaciji Udruženja obrtnika  Zaprešić,  a u suradnji s STUDIOM  MARCELA  iz  Zagreba 31.svibnja  2015. ( nedjelja   u 15 sati)  održan je vrlo posjećen SEMINAR  FRIZERA na kojem su prezentirane moderne  tehnike pramenova balayage, flambayage….., mederne svečane  frizure.
te novi hit tretman za liječenje i obnovu kose.
Frizeri-obrtnici s našeg područja aktivno su sudjelovali u prezentacijama koje su izvodili gđa PEZO i zaposlenici  Studia  Marcela.

Sudionike Seminara u ime Udruženje obrtnika Zaprešić pozdravio je i sudjelovao u radu potpredsjednik Udruženja gospodin Zdenko Skledar.

Seminar je trajao tri sata  što pokazuje veliku zainteresiranost naših frizera za takve vrste zajedničkog rada na usvajanju novih modernih tehnika i upoznavanju sa novim trendovima u struci.
Dogovoreno je da se odmah na početku rujna dogovori novi termin prezentacije kako bi dogovorili i nastup na 17. SAJMU GOSPODARSTVA (prezentera i sekcije frizera našeg Udruženja na pozornici Sajma).

    

FRIZERI 12345678910

 

Objavljeno 29. lipnja 2015.

--------------------------------------------------------------------------------------------

ODRŽANA EDUKACIJA IZ OBLASTI ZAŠTITE NA RADU

 

U organizaciji Udruženja obrtnika Zaprešić, a u suradnji sa tvrtkom za zaštitu na radu „ENERGOATEST“
održana je edukativna prezentacija u trajanju od dva sata  15.06.2015. u prostorijama Udruženja. Nazočne je u ime Udruženja Zaprešić pozdravila je predsjednica Jasenka Jančić koja je i sama  sudjelovala u radu skupa.
Tema prezentacije je bila: Što treba znati kad vas „posjeti“ inspektor zaštite na radu. Edukaciji je nazočilo  četrdeset i jedan obrtnik s  našeg područja i u vrlo intresantnoj prezentaciji svako je mogao sudjelovati iznoseći svoje probleme i pitanja vezana za npr.:
- procjenu opasnosti,
-specijalist zaštite na radu i ko ga treba imati?
- primjena novog Pravilnika iz zaštite na radu,
- osposobljavanje za rad na siguran način,
- atest,
- prva pomoć  i sl.
Obrtnici su izrazili zadovoljstvo provedenom edukacijom te zatražili od Upravnog odbora Udruženja da organizira sličnu prezentaciju iz oblasti Radnog prava, a iz područja financijske kontrole.    

Edukacija UO ZaprešićEdukacija UO Zaprešić

 

Objavljeno 23. lipnja 2015.

--------------------------------------------------------------------------------------------

VAŽNA OBAVIJEST

-NAJAVA-

 

Najavljujemo obrtnicima radionicu za poslodavce o mogućnostima poboljšanja poslovanja kroz korištenje EU fondova u suradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zagrebačke županije koja će se održati u prostorijama Udruženja obrtnika Zaprešić, ul. Maršala Tita 2.

Planirane teme radionice:

 

Stručna služba  Udruženja
obrtnika Zaprešić

 

Objavljeno 08. lipnja 2015.

--------------------------------------------------------------------------------------------

POZIV ZA SEMINAR

 

Pozivamo Vas da prisustvujete seminaru ZAŠTITA NA RADU U OBRTU na predviđene teme:

Kako bi svoje poslovanje uskladili sa odredbama Zakona o zaštiti na radu te izbjegli plaćanje neopravdano visokih kazni molimo Vas da se odazovete pozivu.

Seminar će se održati u
Udruženju obrtnika Zaprešić, Trg Maršala Tita 2 u Zaprešiću
 u ponedjeljak, 15.6.2015. s početkom u 12 sati!

Seminar vodi gospođa Nives Žapčić iz tvrtke Energoatest.

 

Predsjednica Udruženja obrtnika Zaprešić
Jasenka Jančić, v.r.

 

Objavljeno 08. lipnja 2015.

--------------------------------------------------------------------------------------------

J A V N I   P O Z I V
za podnošenje ponuda za kupnju poslovnog prostora

 

Poslovni prostor na adresi Trg mladosti 2 u Zaprešiću, k.o. Zaprešić upisan u  zk. ul. broj 3059 , a nalazi se na kč. br. 4357 zgrada br. 1 - 8, površine 49,23 m2.  Sastoji se od prodajnog prostora površine 40,92m2, čajne kuhinje površine 6,22m2, i wc 2,09 m2, a uknjižen je u vlasništvo Udruženja obrtnika Zaprešić, OIB: 41516908893.
Početna cijena je 50.000 € preračunata u kune po tečaju eura na dan uplate.
Jamčevina iznosi 5.000 € preračunato u kune na dan uplate.
Ponuđeni način plaćanja ugovorne cijene mora biti uplata ukupnog iznosa ugovorne cijene jednokratno u kunama po tečaju eura na dan uplate najdulje 30 dana od dana ovjere Ugovora o kupoprodaji nekretnine kod javnog bilježnika.
Rok za podnošenje ponuda 4. srpnja 2015. godine do 14.00 sati.
Zatvorene ponude s napomenom „NE OTVARAJ - PONUDA“ slati na adresu Udruženje obrtnika Zaprešić, Maršala Tita br. 2,  10 290 Zaprešić za Nadzorni odbor.
Obvezujuća ponuda mora biti potpisana, ponuđena cijena ne može biti niža od objavljene.

Ponudi se prilaže:

IBAN: HR4223600001101399791 Zagrebačka banka

IBAN: HR4223600001101399791 Zagrebačka banka

Udruženje obrtnika Zaprešić sve do potpisivanja kupoprodajnog Ugovora zadržava pravo vratiti jamčevinu i odbiti ponudu ili poništiti postupak za javno prikupljanje ponuda i pri tome ne snosi materijalnu ili drugu odgovornost prema ponuditeljima niti ima obvezu obavijestiti ih o razlozima za takav postupak.
Kontakt informacije radnim danom od 10.00 do 14.00 sati na tel 01 / 33 10 810 ili osobno na navedenoj adresi u isto vrijeme.
 

 

Predsjednica Udruženja obrtnika Zaprešić

Jasenka Jančić

 

Objavljeno 06. svibnja 2015.

--------------------------------------------------------------------------------------------

POZIVNICA ZA EDUKACIJU
“Provedba preventivne samokontrole higijenskih postupaka u radu s hranom”
HACCP

 

Edukacija će se održati u četvrtak 27.03.2014. u dvorani Udruženja obrtnika Zaprešić, Ulica Maršala Tita br.2 s početkom u 10 sati.

Raspored rada:
10.00 – 11.30 Predavanje
11.30 – 11.45 Pauza
11.45 – 13.30 Predavanje i vježbe
13.30 - 14.00 Pitanja i odgovori /Podjela potvrda


*Cijena edukacije je 500,00 kuna po polazniku, u cijenu su uključeni svi materijali i potvrde o sudjelovanju
**Ukoliko iz organizacije dolazi tri ili više polaznika cijena iznosi 300,00 kuna po polazniku

Molimo da nam svoj dolazak potvrdite na broj 099/40 88 792 ili na mail info@bonusrei.hr najkasnije do 25.03.2014.


Objavljeno 21. ožujka 2014.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Potvrde Suda časti HOK-a o dobrom ugledu

 

Sud časti Hrvatske obrtničke komore vodi Registar mjera izrečenih pravomoćnim presudama Suda.
Na pisani zahtjev člana Komore Sud časti HOK-a izdat će uvjerenje/potvrdu o neizricanju mjera, sukladno podacima iz Registra (čl. 29 Pravilnika Suda časti HOK-a).
Sud časti HOK-a izdaje potvrde o dobrom ugledu, većinom kao prilog ponudbenoj dokumentaciji, s ciljem sklapanja poslovnih ugovora, kao i potvrde koje se prilažu zahtjevu za izdavanje licencije za obavljanje djelatnosti javnog domaćeg i/ili međunarodnog cestovnog prijevoza robe i/ili putnika.
Zahtjev se može dostaviti osobno ili poštom na adresu Suda časti HOK-a, Ilica 49/II, Zagreb kao i faxom na broj 01/48-46-610.

Kako bi našim članovima olakšali pribavljanje navedenih potvrda, ponuđena su dva obrasca zahtjeva za izdavanje potvrda.

Obrazac zahtjeva - dobar ugled PDF

Obrazac zahtjeva - licencija za javni prijevoz PDF


Objavljeno 19. veljače 2014.

--------------------------------------------------------------------------------------------

PODUZETNIČKI IMPULS 2014

U Programu Vlade Republike Hrvatske mjere poticanja konkurentnosti poduzetništva i obrta definirane su u tri glavna područja i to:

· Gospodarski oporavak i razvoj poduzetništva
· Tehnološki razvoj i jačanje konkurentnosti i
· Regionalni razvoj i korištenje fondova EU

Za obrtništvo su najinteresantnije mjere A1, A2, A3 I B1 za koje su nadležne ili MINPO ili HAMAG INVEST.

80% poticaja isplaćuje odmah po sklapanju ugovora, a bodovanje je isto kao i prošle godine. Iskoristivost poticaja se produzuje na godinu dana.
Od ove godine, između ostaloga potiče se i "Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete".

Više o ovome možete pročitati na web stranicama Ministarstva poduzetništva i obrta.


Objavljeno 14. veljače 2014.

--------------------------------------------------------------------------------------------

ODRŽAN TEČAJ

PROŠIRENE OSNOVE RAČUNALSTVA

Udruženje obrtnika Zaprešić je nastavilo provoditi program informatičkog obrazovanja za obrtnike i njihove djelatnike, sukladno bespovratnoj potpori Ministarstva poduzetništva i obrta – Informatičke kompetencije obrtnika. Druga grupa od 13 polaznika za modul Proširene osnove računalstva je uspješno završila tečaj u trajanju od 60 sati.
Program je bio realiziran u suradnji sa Obrtničkim učilištem Zagreb.

Udruženje obrtnika Zaprešić informatika 2 2014 Udruženje obrtnika Zaprešić informatika 2 2014 Udruženje obrtnika Zaprešić informatika 2 2014

Udruženje obrtnika Zaprešić informatika 2 2014 Udruženje obrtnika Zaprešić informatika 2 2014


Objavljeno 14. veljače 2014.

--------------------------------------------------------------------------------------------

POSLOVNI SUSRET SLOVENSKIH I HRVATSKIH GOSPODARSTVENIKA

Temeljem Sporazuma o suradnji između Območne obrtno – podjetniške zbornice Krško i Obrtničke komore Zagreb za svoje članove organiziraju poslovni susret slovenskih i hrvatskih gospodarstvenika

u četvrtak, 6. ožujka 2014. godine
u velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika, Zagreb, Ilica 49/II
s početkom u 17,00 sati

Poslovni susret organizira se u cilju povezivanja gospodarstvenika iz Hrvatske i Slovenije gdje se poduzetnicima pruža mogućnost osobno upoznati potencijalne poslovne pratnere radi zajedničke suradnje, ostvarivanja gospodarskih interesa i osvajanje novih tržišta.
Za sudjelovanje na poslovnim susretima gospodarstvenika molimo Vas da najkasnije do 20.02.2014. popunite priloženi obrazac te ga pošaljete na e-mail gospodarstvo@okz.hr
Nakon prikupljenih prijavnica, a prije poslovnog susreta, prijavljenima će se dostaviti program susreta te popis sudionika slovenskih gospodarstvenika i njihov djelokrug rada u branši kako bi mogli izabrati s kojim potencijalnim partnerom želite obaviti razgovor.
Molimo udruženja obrtnika Obrtničke komore Zagreb da o navedenome obavijeste svoje članove, a prijaviti se također mogu trgovačka društva, OPG i sl.

Objavljeno 10. veljače 2014.

--------------------------------------------------------------------------------------------

PREDSTAVLJANJE 'PODUZETNIČKOG IMPULSA 2014.' 17. VELJAČE I 3. OŽUJKA U ZAGREBU

Obavještavamo Vas da je Ministarstvo poduzetništva i obrta organiziralo predstavljanje "Programa poticanja poduzetništva i obrta - Poduzetnički impuls 2014." za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju koji će se održati u ponedjeljak 17. veljače, u 10 sati u prostorijama Ministarstva poduzetništva i obrta (Kino dvorana).

Prijaviti se možete elektronskim putem na sonja.njezic@minpo.hr, a svi prijavljeni u narednih nekoliko dana će dobiti povratnu informaciju za koji, od dva termina, je prijava prihvaćena.

 

Objavljeno 05. veljače 2014.

--------------------------------------------------------------------------------------------

ODRŽAN TEČAJ OSNOVNIH INFORMATIČKIH KOMPETENCIJA

Udruženje obrtnika Zaprešić je nastavilo provoditi program informatičkog obrazovanja za obrtnike i njihove djelatnike, sukladno bespovratnoj potpori Ministarstva poduzetništva i obrta – Informatičke kompetencije obrtnika. Prva grupa od 11 polaznika za modul Osnove računalstva je uspješno završila tečaj u trajanju od 60 sati.
Program je bio realiziran u suradnji sa Obrtničkim učilištem Zagreb.

Zaprešić informatika 2014Zaprešić informatika 2014Zaprešić informatika 2014

Zaprešić informatika 2014Zaprešić informatika 2014

Objavljeno 31. siječnja 2014.

--------------------------------------------------------------------------------------------

MAJSTORSKI ISPITI –V. RAZINA OBRAZOVANJA

-UPISI-UČENJE-DIPLOMA-
Informacije na: www.okz.hr, okz@okz.hr, tel; 01/4806 551, 4806 554, 4806 541

UPISI DO 20.02.2014. - CIJENA ISPITA: 2.600,00 kn

Majstorskom ispitu mogu pristupiti:
(1) Majstorskom ispitu mogu pristupiti osobe koje nakon položenog pomoćničkog ispita imaju najmanje dvije godine radnog iskustva u zanimanju za koje žele polagati majstorski ispit.
(2) Majstorskom ispitu mogu pristupiti i osobe koje nakon završetka neodgovarajućeg srednje strukovnog obrazovanja, opće srednjoškolskog obrazovanja ili obrazovanja u umjetničkim srednjim školama, imaju najmanje tri godine radnog iskustva u zanimanju za koje žele polagati majstorski ispit.
(3) Majstorskom ispitu mogu pristupiti i osobe koje su stekle odgovarajuću srednju stručnu spremu do školske godine 1999./2000., ako na dan pristupanja ispitu imaju najmanje dvije godine radnog iskustva u zanimanju za koje žele polagati majstorski ispit. Radno iskustvo u određenom zanimanju je iskustvo koje osoba stječe unutar radnog odnosa, tijekom stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, radom u svojstvu volontera ili drugim oblikom rada u skladu sa zakonom. Radno iskustvo dokazuje se javnim ispravama te ugovorom o radu, odgovarajućim potvrdama, preporukama i izjavama svjedoka o radu na određenim poslovima.


• Za pristup ispitu potrebno je priložiti:

1. PRIJAVNICU ZA ISPIT,
2. KOPIJU OSOBNE ISKAZNICE
3. RODNI LIST-kopija
4. DOMOVNICU-kopija
5. POMOĆNIČKU/ZAVRŠNU SVJEDODŽBU-kopija
6. ZA DOKAZ RADNOG ISKUSTVA:
-KOPIJU RADNE KNJIŽICE ili POTVRDU O RADNOM STAŽU ZAVODA ZA MIROVINSKO OSIGURANJE, i
- KOPIJE UGOVORA O RADU ili
-POTVRDE O RADNOM ISKUSTVU u zanimanju za koje se ispit polaže-ovjerene kod javnog bilježnika, ili - kopiju Obrtnice ( za osobe koje imaju otvoren obrt)
8. UVJERENJE O POLOŽENOM ISPITU ZA RAD NA SIGURAN NAČIN ILI ZAŠTITU NA RADU-kopija. Originali dokumenata donose se na uvid.

Literaturu za polaganje ispita možete kupiti u Obrtničkoj komori Zagreb.

Cijena ispita: 2.600,00 kn- Ministarstvo poduzetništva i obrta sufinancira troškove.
Informacije o poticajima za obrazovanje i kreditiranje možete dobiti na web stranicama Ministarstva poduzetništva i obrta:www.minpo.hr

Objavljeno 21. siječnja 2014.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Javni poziv na dostavu projektnih prijava „Povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva“

Operativni program za regionalnu konkurentnost 2007.-2013. usmjeren je ka poboljšanju konkurentnosti u Hrvatskoj, kako na nacionalnoj tako i na regionalnoj razini, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Državnog proračuna Republike Hrvatske. U sklopu Operativnog programa, Prioritetne osi 2 – Mjere 2.1. Razvoj poslovne klime i konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva (MSP) za koju je nadležno Ministarstvo poduzetništva objavljuje se Program dodjele državnih potpora za povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva kao preduvjet za objavu Javnog poziva, te Javni poziv na dostavu projektnih prijava „Povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća“.

Potpore ovog Javnog poziva pružit će se za dvije vrste projekata koji predstavljaju različite sektore hrvatskog gospodarstva, te su shodno tome podijeljene u dva dijela kako bi se jednaka podrška pružila subjektima oba sektora i to: 1. Konkurentnost malih i srednjih poduzeća (MSP) te 2. Konkurentnost turizma.

Prvi dio javnog poziva koji se odnosi na konkurentnost MSP ima za cilj povećanje ekonomske aktivnosti primjenom sveobuhvatnog pristupa strateškim potrebama MSP-a kroz projekte čiji je cilj poboljšati tehnološku strukturu poduzeća, olakšati pristup financiranju za proizvodna ulaganja, te ojačati održivost i konkurentnost poduzeća.

Drugi dio koji se odnosi na konkurentnost u turizmu ima za cilj doprinijeti održivom razvoju turizma povećanjem konkurentnosti turističkog sektora. Financijska podrška će biti pružena malim i srednjim poduzećima koji ulažu u izgradnju, preuređenje i poboljšanje kvalitete smještaja malih i srednjih hotela kao i u razvoj dodatne turističke ponude te jačanje komercijalne vrijednosti prirodnih i kulturnih resursa, a u skladu s održivošću i ekološkim standardima određenima nacionalnim strategijama.

Informacije o Pozivu

Upiti za pojašnjenjima Poziva mogu se poslati najkasnije 21 dan prije isteka roka za podnošenje prijava, uz obvezno navođenje broja Poziva, na slijedeće kontakte:

Adresa elektroničke pošte: provedba@minpo.hr

Faks: + 385 1 610 64 98

Više možete saznati OVDJE

Objavljeno 31. prosinca 2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Novi Zakon o obrtu stupa na snagu 10. prosinca

Novi Zakon o obrtu, koji je Hrvatski sabor donio 22. studenoga, objavljen je 2. prosinca u "Narodnim novinama", a stupa na snagu osmoga dana od dana objave, odnosno 10. prosinca.

Izuzetak je odredba članka 81. stavka 2. podstavka 7. ovoga Zakona koja stupa na snagu 1. siječnja 2014. Danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaje važiti Zakon o obrtu, (»Narodne novine«, br. 77/93., 90/96., 102/98., 64/01., 71/01., 49/03., 68/07., 79/07. i 40/10.).

Podsjetimo, Hrvatska obrtnička komora tijekom proteklih mjeseci isticala je kako se ovakvim Zakonom o obrtu ne rješavaju glavni problemi obrtništva niti su postignuti traženi ciljevi, a to je izjednačavanje prava obrtnika s drugim poduzetnicima u ovo krizno vrijeme te poboljšavanje uvjeta poslovanja obrtnika. Ni jedna primjedba Hrvatske obrtničke komore nije prihvaćena.

Tekst Zakona o obrtu dostupan je na sljedećem linku: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_12_143_3065.html

ILI U PDF-u ovdje

Objavljeno 02. prosinca 2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

NOVI KREDITNI PROGRAMI ZA MLADE I POČETNIKE UZ SUBVENCIJU KAMATA

Mladima do 30 godina i poduzetnicima početnicima od 01. rujna 2013. na raspolaganju će biti novi kreditni programi Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) uz subvenciju kamatne stope Ministarstva poduzetništva i obrta:
„Poduzetništvo mladih“
Cilj poticanje osnivanja i razvoja poslovanja malih i srednjih gospodarskih subjekata koji su u vlasništvu državljana RH u dobnoj skupini do 30 godina.
Krediti su namijenjeni za ulaganja u materijalnu imovinu i trajna obrtna sredstva do 30% od ukupnog iznosa kredita.
Korisnici kredita mogu biti poslovne banke koje su ugovorile suradnju s HBOR-om o provođenju programa ili direktno trgovačka društva i OBRTNICI, fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost, zadruge i ustanove- u kojima mlada osoba do 30 godina vodi Upravu.
Iznos i otplata kredita: najniži iznos 80.000,00 a najviši 700.000,00 kuna
poček do 2 godine ili do 5 godina za dugogodišnje nasade
Rok otplate do 12 godina uključujući i poček
Kamate: 4% godišnje. Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatnu stopu korisniku kredita do najviše 2% godišnje, što ovisi o raspoloživim sredstvima za subvencije.
Instrumenti osiguranja: mjenice, zadužnice, zalog ili fiducijarni prijenos na imovinu, bankarska jamstva.Za kredite do visine 100.000,00 kuna HBOR može prihvatiti dva kreditno sposobna jamca, a ako HAMAG Invest osigurava od 80% iznos kredita, HBOR za osiguranje može prihvatiti mjenice i zadužnice te vlasnika kao i suglasnost o zapljeni plaće vlasnika.
„Početnici“
Cilj je kreditiranje novih trgovačkih društava, obrta te otvaranje novih radnih mjesta
Krediti su namijenjeni za ulaganja u materijalnu imovinu i trajna obrtna sredstva do 30% od ukupnog iznosa kredita.
Korisnici kredita mogu biti poslovne banke koje su ugovorile suradnju s HBOR-om o provođenju programa, izravno hrvatski državljani koji imaju registriranu djelatnost ( do 2 godine poslovanja), koji po prvi puta otvaraju obrt ili direktno trgovačka društvo, mlađi su od 55 godina života, nisu vlasnici drugog trgovačkog društva ili obrta, nisu suvlasnici u drugom td ili obrtu s udjelom većim od 30%.
Iznos i otplata kredita: najniži iznos 80.000,00 a najviši 1.800.000,00 kuna
poček do 3 godine ili do 5 godina za dugogodišnje nasade
Rok otplate do 14 godina uključujući i poček
Kamate: 4% godišnje. Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatnu stopu korisniku kredita do najviše 2% godišnje, što ovisi o raspoloživim sredstvima za subvencije.
Instrumenti osiguranja: mjenice, zadužnice, zalog ili fiducijarni prijenos na imovinu, bankarska jamstva.Za kredite do visine 100.000,00 kuna HBOR može prihvatiti dva kreditno sposobna jamca, a ako HAMAG Invest osigurava od 80% iznos kredita, HBOR za osiguranje može prihvatiti mjenice i zadužnice te vlasnika kao i suglasnost o zapljeni plaće vlasnika., i druge uobičajene instrumente osiguranja u bankarskom poslovanju.

Detaljni uvjeti kreditiranja sa popisom potrebne dokumentacije možete naći na web stranicama Hrvatske banke za obnovu i razvitak : www.hbor.hr.
Ujedno napominjemo da je HBOR snizilo kamate i po drugim kreditnim programima koje možete naći na njihovoj web stranici.

 

 

Objavljeno 25. rujna 2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Odgoda fiskalizacije za prodavače na sajmovima, priredbama i izložbama do 1. listopada

Prodavače na sajmovima, priredbama i izložbama te ovlaštene mjenjače Vlada je današnjom odlukom do 1. listopada ove godine oslobodila obveze fiskalizacije u prometu gotovinom, kako bi im dala dovoljno vremena da se u potpunosti pripreme za fiskalizaciju.

Fiskalizacija u ta dva područja trebala je započeti u posljednjoj fazi uvođenja, odnosno 1. srpnja. No, kako u slučajevima prigodne prodaje na sajmovima ili izložbama nisu omogućeni pristupi električnom napajanju i internetskoj mreži, za njih se rok produžava do 1. listopada, objasnio je ministar financija Slavko Linić.

 

Objavljeno 26. srpnja 2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------

NATJEČAJ
za prikupljanje ponuda za odabir izvođača radova
uređenja izložbenog prostora na 15. Sajmu gospodarstva u Zaprešiću po sistemu „ključ u ruke“

Cijeli tekst natječaja možete pogledati ovdje.

Objavljeno 26. srpnja 2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------

P O Z I V


Pozivamo vas na edukacijsko predavanje vezano za fiskalizaciju sukladno uvođenju obveze evidentiranja gotovinskih računa putem fiskalne blagajne povezane s Poreznom upravom.
Prezentacija i edukacija na konkretnim primjerima će se održati

19. lipnja 2013. godine u srijedu sa početkom u 17.00 sati
u prostorijama Udruženja, Ul. Maršala Tita br. 2

 

Objavljeno 15. lipnja 2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Udruženje obrtnika Zaprešić proglašeno dobrotvorom


Dana 14. svibnja 2013. godine Povodom otvorenja 24. Dana Ogranka Matice hrvatske Zaprešić po prvi put u svojoj povijesti Ogranak je proglasio svoje veledobrotvore i dobrotvore. Predsjednik Ogranka Stjepan Laljak povelje prvih veledobrotovora uručio je Gradu Zaprešiću i Zagrebačkoj županiji za iznimnu potporu u radu Matice. Povelje su uručene gradonačelniku Željku Turku i županu Stjepanu Kožiću.

Udruženje obrtnika Zaprešić i Messer – Croatia plin proglašeni su dobrotvorima. Povelju Ogranka Matice hrvatske Zaprešić Udruženje obrtnika je dobilo za 15 – godišnji podupirući rad i aktivno sudjelovanje u ostvarenju zadaća Matice hrvatske Zaprešić. Povelju je u ime Udruženja obrtnika Zaprešić primio gospodin Milan Ermacora koji se zahvalio na visokom priznanju te izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, a i želju da se ta uspješna suradnja nastavi i sa novim predsjednikom Udruženja obrtnika Zaprešić gospodinom Zdenkom Skledarom kojega je na svečanosti pozvao na pozornicu i predstavio prisutnim članovima Skupštine Ogranka Matice hrvatske Zaprešić i gostima.

Objavljeno 31. svibnja 2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------

NOVI PREDSJENIK UDRUŽENJA OBRTNIKA ZAPREŠIĆ

ZDENKO SKLEDAR


Do kraja mandatnog razdoblja 2010. - 2014. godine na sjednici Skupštine Udruženja obrtnika Zaprešić održanoj 08. svibnja 2013. godine na mjesto predsjednika Udruženja jednoglasno je imenovan gospodin Zdenko Skledar, a nakon ostavke i razrješenja gospodina Milana Ermacore zbog zdravstvenih razloga.

Gospodin Zdenko Skledar se toplim riječima zahvalio i članovima Skupštine i gospodinu Ermacori na imenovanju, te predložio Skupštini da za predsjednika imenuje gospodina Ermacoru kako bi se do kraja ovog mandata zadržao kontinuitete u radu Udruženja. Članovi Skupštine su jednoglasno podržali prijedlog.

Pored toga na sjednici Skupštine usvojeno je Izvješće o financijskom poslovanju Udruženja obrtnika Zaprešić u 2012. godini i Izvješće o radu Udruženja obrtnika Zaprešić također u 2012. godine.

Do kasno navečer nastavljeno je druženje članova Skupštine u Udruženju obrtnika sa gradonačelnikom gospodinom Željkom Turk.


Objavljeno 31. svibnja 2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------

ANKETA HRVATSKE OBRTNIČKE KOMORE VEZANA UZ PRIJEDLOGE ZAKONA O OBRTU I ZAKONA O PDV-u - HITNO


Poštovani obrtnici,

Molimo da ispunite i dostavite Anketu Hrvatske obrtničke komore u cilju donošenja Zakona koji će utjecati na opstanak obrtništva.

Rok za dostavu je četvrtak 25.04.2013.!!!

Hrvatska obrtnička komora je prikupila i objedinila primjedbe obrtništva na prijedloge ZAKONA O OBRTU i ZAKONA O PDV-u,

Molimo Vas da najkasnije do četvrtka, 25. travnja 2013.g. ispunite anketu kako bi iskazali svoje mišljenje o prijedlozima , te potpišite evidencijski listić i vratite u Udruženje na

e-mail: udruzenje-zapresic@zg.t-com.hr ili fax. 01 / 33 10 066.

- Anketa je anonimna, a ako netko želi može je potpisati

- Evidencijski listić dokaz je stvarne provedbe i vjerodostojnosti uzorka provedene ankete, stoga je anketirani obrtnik obvezan potpisati se samo na evidencijski listić

- Evidencijski potpisni listić nikakvom oznakom nije povezan s anketnim listićem, kako bi anketa ostala anonimnom

PDF Anketni listić možete skinuti ovdje


Objavljeno 22. travnja 2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

Ministarstvo poduzetništva i obrta

PODUZETNIČKI IMPULS 2013. – II. CIKLUS

Ministarstvo poduzetništva i obrta temeljem „Poduzetničkog impulsa“ 2013 . Programa poticanja poduzetništva i obrta poticanja objavilo je dana 16. 02. 2013. u dnevnom tisku i na web stranicama: www.minpo.hr Javni poziv za uključivanje u poticajne projekte Ministarstva.

Predmet javnog poziva je dodjela sredstava Ministarstva u slijedećim projektima
Poduzetnički impuls 2013. –II. ciklus

Mjera C - Razvoj poduzetničke infrastrukture i poslovnog okruženja

C1 - Poduzetničke zone
C2 - Tehnološki parkovi i poduzetnički inkubatori
C3 - Razvojne agencije i poduzetnički centri

Mjera D - Obrazovanje za poduzetništvo i obrte te očuvanje tradicijskih i umjetničkih obrta

D1 - Obrazovanje za poduzetništvo
D2 - Obrazovanje za obrte

http://www.minpo.hr/default.aspx?id=301

Pitanja vezana za Program poticanja poduzetništva i obrta - Poduzetnički impuls 2013. možete uputiti na besplatni info telefon: 0800/234505 te adresu e-pošte: pitanja@minpo.hr ili na adresu:

MINISTARSTVO PODUZETNIŠTVA I OBRTA
„Prijava na Javni poziv - Mjera A. Razvoj mikro poduzetništva i obrta (dalje naznačiti aktivnosti npr. A1 Mikro poduzetništvo i obrt“)
Ulica grada Vukovara 78, 10 000 Zagreb


Objavljeno 18. veljače 2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------

PRIJAVE ZA POLAGANJE MAJSTORSKIH ISPITA

Diploma

Prijave za proljetni rok majstorskih ispita traju do 21. 02. 2013.
Ispiti će početi 08.travnja 2013. godine.

Priprema za polaganje ispita u Zagrebu počinje 25.02.2013. u 16 sati.

Za pristup ispitu potrebno je priložiti:

Objavljeno 14. veljače 2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------

ODRŽAN HACCP SEMINAR

U organizaciji Udruženja obrtnika Zaprešić, a u suradnji sa Višim sanitarnim inspektorom gosp. Borislavom Huićem i tvrtkom BonusRei d.o.o. u prostorijama Udruženja obrtnika Zaprešić 14. veljače 2013. godine sa početkom u09.30 sati održan je seminar HACCP, Vodiči dobre higijenske prakse za ugostitelje, pekare, trgovce i mesare.
Gospodin Huić je istaknuo kako usprkos stalnim nadzorima i upozorenjima veliki broj ugostitelja, trgovaca, pekara i mesara nije uvelo ovaj standard. Ukratko je ponovio način uvođenja i kontrole, a prezentaciju ispred tvrtke tvrtke BonusRei d.o.o. je pripremila djelatnica Nina Božičević. Seminaru se odazvalo tridesetak obrtnika, a zaključeno je da će se isti ponoviti obzirom da rok za imlementaciju HACCP-a ističe 01. svibnja 2013. godine. pa će situacija na terenu vjerojatno pokazati potrebu za organizaciju još jednog seminara.
Viši sanitarni inspektor gosp. Huć izrazio je zadovoljstvo prezentacijom tvrtke BonuRei koja je na vrlo jednostavan način približila problem HACCP normi svim djelatnostima, odnosno obrtnicima koji se tim bave te pojasnio zakonske odredbe o HACCP-u koje su naravno blaže za trgovce i kafiće nego za one koji imaju restorane. Osvrnuo se kratko na sve kategorije, naveo da se HACCP mora uvesti, ali se ne mora certificirati.
Nakon toga uslijedila je rasprava i pitanja nazočnih što je za sve prisutne bilo vrlo zanimljivo.

1234

Objavljeno 14. veljače 2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ministarstvo poduzetništva i obrta

PODUZETNIČKI IMPULS 2013. – I. CIKLUS

Ministarstvo poduzetništva i obrta temeljem „Poduzetničkog impulsa“ 2013 . Programa poticanja poduzetništva i obrta poticanja objavilo je dana 09.02. 2013. u dnevnom tisku i na web stranicama: www.minpo.hr Javni poziv za uključivanje u poticajne projekte Ministarstva.

Predmet javnog poziva je dodjela sredstava Ministarstva u slijedećim projektima
Poduzetnički impuls 2013. –I. ciklus

Mjera A – Razvoj mikropoduzetništva i obrta

Mjera A 1 – Mikropoduzetništvo i obrt
Mjera A 2 – Poduzetništvo kreativnih industrija
Mjera A 3 – Mladi i početnici u poduzetništvu
Mjera A 4 – Zadružno poduzetništvo
Mjera A 5 - Jačanje poslovne konkurentnosti klastera

Mjera B – Jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika

Mjera B1 – Jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika

Prijave za dodjelu bespovratne potpore podnosi se putem Prijavnog obrasca AMPO/2013. uz koji se prilaže i tražena dokumentacija, s projektnim prijedlogom izrađenim po svim obveznim točkama sadržajnog dijela i tablicom proračuna te traženom dokumentacijom koja se podnosi u dva uvezena primjerka (jedan izvornik i jedna preslika, unutar jedne omotnice) poštom ili osobno u pisarnicu Ministarstva u zatvorenoj omotnici na adresu:

MINISTARSTVO PODUZETNIŠTVA I OBRTA
„Prijava na Javni poziv - Mjera A. Razvoj mikro poduzetništva i obrta (dalje naznačiti aktivnosti npr. A1 Mikro poduzetništvo i obrt“)
Ulica grada Vukovara 78, 10 000 Zagreb


Objavljeno 11. veljače 2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------

P O Z I V

Sukladno odredbama Zakona o hrani i praktičnoj provedbi HACCP načela, pozivamo Vas na sastanak koji će se održati

dana 14. veljače 2013. godine sa početkom u 09.30 sati
u prostorijama Udruženja obrtnika Zaprešić, Ul. M. Tita 2, Zaprešić

Za sastanak predlažemo slijedeći:

DNEVNI RED:

1. Izlaganje inspektora Huića, dipl. san.inž. o zakonskoj obvezi uvođenja HACCP-a – zadnji rok za implementaciju HACCP-a je 01. svibnja 2013. godine.
2. Općenito o smjernici HACCP (što znači kratica, zašto se treba uvesti)
3. Projekt uvođenja zahtjeva HACCP-a (izrada dokumentacije, trajanje i troškovi)
4. Izbor načina uvođenja sustava

Na sastanku će sudionici biti upozoreni na obvezu glede odredbi Zakona o hrani i Pravilnika o sadržaju, obliku i načinu vođenja evidencije subjekata koji obavljaju djelatnost s hranom – rok 48 sati, HACCP sustav, čija obveza se trenutno kontrolira glede primjene.

Objavljeno 06. veljače 2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Udruženje obrtnika Zaprešić organizira posjet

Međunarodnom obrtničkom
sajmu "IHM München 2013." u vremenu od 08. do 10. ožujka 2013. godine.

IHM Munchen

Cijena aranžmana po osobi iznosi 1.310,00 kn što uključuje prijevoz autobusom, smještaj u hotelu - 2 noćenja s doručkom (doplata za jednokrevetnu sobu je 490,00 kuna).

Udruženje obrtnika Zaprešić snosi troškove posjeta sajma za članove Upravnog odbora u cijelosti, dok za članove Skupštine u visini od 50%.
Članovi obitelji snose 100% troškova.

Molimo Vas da se prijavite na vrijeme, odnosno najkasnije do 15. veljače 2013.g.
Ukoliko neće biti dovoljno zainteresiranih put se neće organizirati.

Prijaviti se možete na e-mail: udruzenje-zapresic@zg.t-com.hr,
tel.: 01 / 33 10 810 ili fax: 01/33 10 066.

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.

Objavljeno 06. veljače 2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Udruženje obrtnika Zaprešić organizira posjet

sajmu Cosmoprof u Bologni
u vremenu od 08. do 10. ožujka 2013. godine.

Cosmoproof

Cijena aranžmana po osobi iznosi 1.310,00 kn što uključuje prijevoz autobusom, smještaj u hotelu - 2 noćenja s doručkom (doplata za jednokrevetnu sobu je 490,00 kuna).

Udruženje obrtnika Zaprešić snosi troškove posjeta sajma za članove Upravnog odbora u cijelosti, dok za članove Skupštine u visini od 50%.
Članovi obitelji snose 100% troškova.

Molimo Vas da se prijavite na vrijeme, odnosno najkasnije do 15. veljače 2013.g.
Ukoliko neće biti dovoljno zainteresiranih put se neće organizirati.

Prijaviti se možete na e-mail: udruzenje-zapresic@zg.t-com.hr,
tel.: 01 / 33 10 810 ili fax: 01/33 10 066.

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.

Objavljeno 06. veljače 2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------

ODRŽANA TRIBINA

Na vrlo posjećenoj tribini, koju je organiziralo Udruženje obrtnika Zaprešić održanoj u Gradskog vijećnici u Zaprešiću ministar Gordan Maras upoznao je obrtnike sa novim odredbama u Zakonu o obrtu, a prezentirao je i Poduzetnički impuls 2 koji je usvojen na sjednici Vlade Republike Hrvatske 23. Siječnja 2013. Godine čiji je proračun 730.573.134,00 kuna. Glavna programska područja interesantna za obrtnike te male i srednje poduzetnike su razvoj mikropoduzetništva i obrta i jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika. Ostala programska područja namijenjena su velkom poduzetništvu.
Koliko su teme zainteresirale obrtnike i poduzetnike bilo je jasno nakon održane prezentacije kada je slijedio otvoreni sat. Ministar je vrlo zanimljivo i strpljivo odgovarao na sva pitanja poduzetnika i obrtnika.
Tribina je trajala gotovo dva sata, druženje Ministra sa obrtnicima i poduzetnicima nastavljeno je u restoranu „Pod stupi“ u Zaprešiću.
Suradnja Udruženja sa poduzetnicima Zaprešića sve je bolje, a u planu je i osnivanje Poduzetničkog centra u čem će nas podržati kako naš Grad tako i općine koje su pokazale interes za sufinanciranje Poduzetničkog centra.

12345

 

Objavljeno 05. veljače 2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Udruženje obrtnika Zaprešić u suradnji sa Ministarstvo poduzetništva i obrta upućujem Vam

POZIV NA TRIBINU

koja će se održati

dana 04. veljače 2013. godine u 19,00 sati u
GRADSKOJ VIJEĆNICI U ZAPREŠIĆU, Trg žrtava fašizma 1

Na tribini ministar Gordan Maras upoznati će obrtnike i poduzetnike grada Zaprešića i zaprešićkog kraja sa

1. Poduzetničkim impulsom 2 koji je na sjednici Vlade usvojen 23. siječnja 2013. godine i Ministar ga prvi puta prezentira javnosti
2. Prijedlog novog Zakona o obrtu koji će u proceduru usvajanja ići na Sabor RH u proljeće 2013. godine.

U otvorenom dijelu tribine moći ćete postavljati pitanja ministru Gordanu Marasu.

S poštovanjem,

Predsjednik Udruženja obrtnika Zaprešić

Milan Ermacora

PDFPrezentacija 'Poduzetničkog impulsa za 2013. godinu.

Objavljeno 25. siječnja 2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Obavijest o objavi Javnog poziva za podnošenje zahtjeva za korištenje sredstava za poticanje zapošljavanja u 2013. godini.

Vlada RH na sjednici održanoj 15.01.2013. donijela odluku o produženju primjene Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. godinu do 01. srpnja 2013.
Nastavlja se provođenje postojećih mjera iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje uz redefinirane kriterije i produženje primjene.

Hrvatski zavod za zapošljavanje sukladno uvjetima i načinu korištenja objavio je:

Javni poziv
Za podnošenje zahtjeva za korištenje sredstava za poticanje zapošljavanja u 2013.

1. Predmet Javnog poziva je korištenje sredstava za poticanje zapošljavanja putem mjera aktivne politike zapošljavanja iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja 2011.-2012. – primjena do 01. srpnja 2013. godine.

2. Mjere koje će se provoditi u 2013. godini su slijedeći paketi mjera:

• za mlade „Mladi i kreativni“
• za posebne skupine „I posebnost je prednost“
• za osobe s invaliditetom „Uključeni“
• za starije osobe“Važno je iskustvo“
• za dugotrajno nezaposlene osobe „I mi smo za novi posao i učenje“
• za nezaposlene osobe romske nacionalne manjine
• za poslodavce u teškoćama „Važno je očuvati radno mjesto“

Zahtjevi za dodjelu sredstava po mjerama zaprimaju se do 30. 06. 2013.

Detaljni uvjeti i kriteriji po svakom paketu mjera mogu se naći na slijedećoj adresi: www.hzz.hr.

 

Objavljeno 17. siječnja 2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------

U organizaciji Obrtničke komore Zagreb organizira se posjet Međunarodnom obrtničkom sajamu "IHM Munchen 2013."

Sajam IHM


Obrtnička komora Zagreb 2013. godine organizira tradicionalno posjet Međunarodnom sajmu obrtništva u Munchenu u vremenu od 08. do 10. ožujka 2013. godine

Smještaj je organiziran u hotelu MARITIM 4* na bazi 40 OSOBA - 2 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama.

Cijena aranžmana po osobi iznosi 1.500,00 kn što uključuje prijevoz autobusom, smještaj u hotelu-2 noćenja s doručkom, te ulaznicu za sajam.

Dio troškova putovanja kao i do sada za članove tijela Obrtničke komore Zagreb snosit će OKZ.

Obrtnička komora Zagreb snosi troškove posjeta sajma za članove Upravnog odbora u cijelosti, dok za članove Skupštine u visini od 50%.

Članovi obitelji snose 100% troškova.

Molimo Vas da se prijavite na vrijeme,odnosno najkasnije do 20. veljače 2013.g. kako bismo Vam mogli osigurati mjesto.

Prijaviti se možete na e mail; tamara-popovic@okz.hr, ili fax:01/48 46 615, te Vas molimo da navedete i broj putovnice.

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.


Objavljeno 08. siječnja 2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------

U organizaciji Obrtničke komore Zagreb i Udruženja trgovaca Zagreb održati će se edukativni seminar na temu


ZAKON O FISKALIZACIJI U PROMETU GOTOVINOM – PRIMJENA (ZAKONSKE OBVEZE I UPUTE ZA PRAKTIČNU PROVEDBU FISKALIZACIJE)
ZA ČLANOVE KOMORE – OBVEZNIKE FISKALIZACIJE

17. prosinca 2012. (ponedjeljak) s početkom u 13, 00 sati u velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika, Zagreb, Ilica 49.

Stručne prezentacije primjene zakona vodit će educirani stručnjaci Ministarstva financija, Porezne uprave – Područnog ureda Zagreb: gospođa Nevenka Stipaničev, pomoćnica pročelnika PU, Područni ured Zagreb i gospodin Božo Jakšić, Viši upravni savjetnik PU-Područni ured Zagreb.
Pozivamo Vas da svoj dolazak prethodno potvrdite (radi organizacije prostora) u Komorski ured na tel: 01/48 06 666 ili u Udruženje trgovaca Zagreb - na tel: 01/37 57 255;
mob: 098/472205; e-mailom: info@utz.hr

Objavljeno 10. prosinca 2012.

--------------------------------------------------------------------------------------------

ODRŽAN EDUKATIVNI SEMINAR O PRIMJENI FISKALIZACIJE

Dana 04. prosinca 2012. godine u 17.00 sati u Udruženju obrtnika Zaprešić održan je edukativni seminar o primjeni Zakona o fiskalizaciji o prometu gotovinom samo za ugostitelje, a poziv im je upućen 28. studenog 2012. godine. Pozivu na edukaciju odazvalo se 73 ugostitelja od 101 upućenog poziva.

Seminari za trgovce održati će se do kraja prosinca ove godine, a za ostale obveznike početkom 2013. godine.

Edukativne seminare organiziramo odvojeno iz razloga što nam nedostaje prostora.


Objavljeno 05. prosinca 2012.

--------------------------------------------------------------------------------------------

UDRUŽENJE OBRTNIKA ZAPREŠIĆ

P O Z I V

Pozivamo vas na edukacijsko predavanje vezano za fiskalizaciju sukladno uvođenju obveze evidentiranja gotovinskih računa putem fiskalne blagajne povezane s Poreznom upravom.


Prezentacija i edukacija na konkretnim primjerima će se održati

04. prosinca 2012. godine u utorak sa početkom u 17.00 sati
u prostorijama Udruženja, Ul. Maršala Tita br. 2

 

Objavljeno 29. studenog 2012.

--------------------------------------------------------------------------------------------

EDUKACIJA RENOVIRANJE

U sklopu ADA projekta „Građevinska akademija“ WIFI Croatia i Obrtničko učilište zajedno s Obrtničkom komorom Zagreb i Udruženjem obrtnika grada Zagreba započinju s edukacijom u programu Renoviranje starih zgrada kulturne baštine (specijalist/ica za renoviranje starih zgrada).
U prilogu vijesti nalaze se detaljne informacije o edukaciji, a prijave se zaprimaju putem e-maila info@obrtnicko-uciliste.hr ili na broj telefona 01/482-6012.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdjePDF

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

UDRUŽENJE OBRTNIKA ZAPREŠIĆ I TURISTIČKA ZAJEDNICA SAVSKO SUTLANSKA DOLINA I BRIGI VAS POZIVAJU NA 2. GASTRO-EKO-ETNO

GASTRO 2012

Sudionike i program možete pogledati OVDJE

----------------------------------------------------------------------------------------------------

HZZ

Sukladno Uvjetima i načinima za korištenje sredstava za provođenje mjera za poticanje zapošljavanja putem Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja u 2012. godini Hrvatski zavod za zapošljavanje objavljuje

JAVNI POZIV
za podnošenje zahtjeva za korištenje sredstava za poticanje zapošljavanja u 2012. godini

Predmet Javnog poziva je korištenje sredstava za poticanje zapošljavanja putem mjera aktivne politike zapošljavanja iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja 2011. – 2012.

Mjere koje će se provoditi u 2012. godini su:

----------------------------------------------------------------------------------------------------

POSJET UDRUŽENJA OBRTNIKA ZAPREŠIĆ KANJIŽI

Na poziv prijateljskog Opšteg udruženja preduzetnika Opštine Kanjiža članovi Upravnog odbora Udruženja obrtnika Zaprešić 25. i 26. kolovoza posjetili su Udruženje poduzetnika u Kanjiži u Vojvodini povodom manifestacije Sajma tradicionalnih obrta koji je međunarodnog karaktera, a organiziran u povodu "SVETOSTEFANSKIH DANA NOVOG HLEBA" u Kanjiži. Udruženje obrtnika Zaprešić predstavljali su članovi Upravnog odbora Udruženja na čelu sa potpredsjednikom Udruženja gospodinom Zdenkom Skledarom. Tom prilikom upriličeni su razgovori između poduzetnika iz Kanjiže i naših obrtnika u njihovom Udruženju. Posebno su bili zanimljivi razgovori između našeg obrtnika gospodina Zdenka Skledara i gospodina Hlavinka Imre koji su dogovorili buduću suradnju na području proizvodnje pribora za frizere, a za te proizvode naš potpredsjednik gospodin Skledar dobio je i prvu nagradu Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva kao najbolji izvozni proizvod pod nazivom „Vrijedne ruke“ i nagradu na Sajmu u Londonu za najbolju inovaciju „Modul system“. Razgovori započeti u Kanjiži bit će realizirani na našem 14. Sajmu gospodarstva u Zaprešiću na kojeg je gospodin Skledar pozvao poduzetnike iz Kanjiže da nastupe sa izložbenim eksonatima ili ga posjete u vremenu od 12. do 14. listopada ove godine u Zaprešiću.

Delegacija iz Udruženja obrtnika Zaprešić bila je vrlo toplo primljena u Udurženju poduzetnika u Kanjiži, a i u poglavarstvu grada Kanjiže.

Predstavnici Udruženja poduzetnika iz Kanjiže prihvatili su poziv da u dane Sajma posjete Zaprešić s predstavnicima svoga Grada.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Sukladno odredbama Zakona o hrani i praktičnoj provedbi HACCP načela, pozivamo Vas na sastanak koji će se održati

dana 01. veljače 2012. godine sa početkom u 11.00 sati
u prostorijama Udruženja obrtnika Zaprešić, Ul. M. Tita 2, Zaprešić

PDFPDF Poziv

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

NATJEČAJ
za prikupljanje ponuda za odabir izvođača radova
uređenja izložbenog prostora na 14. Sajmu gospodarstva u Zaprešiću po sistemu „ključ u ruke“

Cijeli tekst natječaja možete pogledati ovdje.

Objavljeno 24. srpnja 2012.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

KONFERENCIJA ''ENERGETSKA UČINKOVITOST U ZGRADARSTVU''
- poziv, program, prijava za sudjelovanje

konferencija ''Energetska učinkovitost u zgradarstvu'' koju Hrvatska obrtnička komora organizira u suradnji s Obrtničkom komorom Bavarske (Handwerkskammer München), a koja će se održati:

u Velikoj dvorani Hrvatske obrtničke komore
u Zagrebu,
27. siječnja 2012.
s početkom u 09:30 sati
(akreditacija 09:00)

WordPoziv WordProgram

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

HACCP - trgovina

VODIČ DOBRE HIGIJENSKE PRAKSE
ZA TRGOVINU U POSLOVANJU S HRANOM

HACCCP trgovinaKako je bilo predviđeno u Zakonu o hrani NN 46/07 i Pravilniku o higijeni hrane NN 99/07, do 1. siječnja 2009. godine bilo je potrebno poslovanje, proizvodnju, pripremu i posluživanje hrane uskladiti s odredbama navedenih propisa. U suradnji Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije, izrađeni su Vodič dobre higijenske prakse za trgovinu u poslovanju s hranom i HACCP vodič - praktična provedba HACCP sustava za trgovinu. Vodiči su pozitivno procijenjeni od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te se smatraju nacionalnim vodičima, koji su primjenjivi u sektoru trgovine.
Subjekti koji su u poslovanju s hranom uspostavili sustave samokontrole temeljene na načelima HACCP sustava iz članka 5. Pravilnika o higijeni hrane (Narodne novine 99/07) i članka 51. Zakona o hrani (Narodne novine 46/07), a u skladu s odredbama ovog Vodiča ispunili zakonske obveze navedenih odredbi.
Sukladno članku 10. stavku 2 točki d. Pravilnika o službenim kontrolama koje se provode radi verifikacije postupanja u skladu s odredbama propisa o hrani i hrani za životinje, te propisa o zdravlju i zaštiti životinja (Narodne novine 99/07) prilikom službene kontrole odredbe predmetnog vodiča uzimaju se u obzir.
Izradom ovih vodiča trgovinama je odrađen veliki dio posla i obveza. Provodeći upute iz vodiča i vodeći predviđene evidencijske liste, realiziraju se propisane zakonske obveze. Ovisno o predznanju na temelju informacija u vodiču, poslovanje je moguće i samostalno urediti prema zahtjevima vodiča. Predlažemo: prvo proučiti vodiče, razmotriti zahtjeve u poslovanju, provjeriti možemo li popuniti tražene evidencijske liste, te ako eventualno ima nepoznanica, zatražiti pomoć od obrtničke asocijacije i autora vodiča.
Vodič se u ovom prvom izdanju objavljuje kao Internet izdanje. Kako je ovo prvo izdanje ovakvog vodiča za trgovačku struku, očekujemo da će se kroz implementaciju u praksi pokazati još puno detalja kojima bi se ovaj vodič mogao unaprijediti. Molimo vas da sve konstruktivne i kratko obrazložene sugestije pošaljete na e-mail cehovi@hok.hr, kako bi sljedeće izdanje bilo kvalitetnije.
Obratite pažnju da su u pogledu rizika, sve trgovine sa gastro ponudom (npr. pečenje pilića, termička obrada hrane) objekti srednjeg rizika. Ostale trgovine, koje samo narezuju salame i slično su objekti niskog rizika.

Vodič dobre higijenske prakse za trgovinu u poslovanju s hranom i HACCP vodič - praktična provedba HACCP sustava za trgovinu

PDFPDF Vodič dobre higijenske prakse za trgovinu u poslovanju s hranom i HACCP vodič - praktična provedba HACCP sustava za trgovinu

WordEvidencije trgovina

WordPlanovi trgovina

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

NATJEČAJ ZA DODJELU STIPENDIJA ZA UČENIKE I STUDENTE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE OBJAVLJEN JE U VEČERNJEM LISTU 29.RUJNA 2011., A OTVOREN JE ZA PODNOŠENJE PRIJAVA:
OD 30. RUJNA 2011. DO 14. LISTOPADA 2011. GODINE.
.

Svi kandidati koji se odluče zatražene dokumente donijeti osobno, koji žele preuzeti obrasce ili kojima su potrebne detaljne upute, mogu se izravno obratiti Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije, Zagreb, Ulica I. Lučića 2a, soba 14, tel. 6009-492, isključivo od 8,00 do 13,00 sati, kada će biti prisutan nadležni referent koji će moći pregledati dokumentaciju i dati daljnje upute.

Tekst Ntječaja

Obrazac PRIJAVE

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

NATJEČAJ
za prikupljanje ponuda za odabir izvođača radova
uređenja izložbenog prostora na 13. Sajmu gospodarstva u Zaprešiću po sistemu „ključ u ruke“

Cijeli tekst natječaja možete pogledati ovdje.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

knjigaKNJIGA PRIGOVORA

Kao što ste već zasigurno upoznati, Temeljem članka 8. Zakona o zaštiti potrošača (Nar. nov., br. 79/07., 125/07. – isp., 79/09. i 89/09. – isp.), trgovac je dužan potrošačima omogućiti podnošenje pisanih prigovora, bilo u prodajnom prostoru ili putem pošte, telefaks uređaja ili elektroničke pošte, te je na njih dužan odgovoriti u roku od 15 dana od dana zaprimljenog prigovora. Trgovac je dužan voditi i čuvati pisanu evidenciju prigovora potrošača najmanje godinu dana od dana primitka prigovora potrošača. Oblik vođenja ove evidencije nije propisan u obliku knjige žalbe ili nekom drugom obliku, a trgovac je dužan u prodajnom prostoru vidljivo istaknuti obavijest o načinu podnošenja pisanih prigovora potrošača.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 Kn do 100.000 Kn kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako postupi suprotno odredbama članka 8. (ne omogući prigovor, ne odgovori na prigovor i ne stavi obavijest o mogućnosti podnošenja prigovora). Za odgovornu osobu u pravnoj osobi propisana je novčana kazna od 10.000 do 15.000 kuna, za trgovca fizičku osobu novčana kazna od 5.000 do 15.000 kuna

U smislu zakona »trgovac« je bilo koja osoba koja sklapa pravni posao ili djeluje na tržištu u okviru svoje poslovne djelatnosti ili u okviru obavljanja djelatnosti slobodnog zanimanja, što znači da praktički svatko mora imati knjigu prigovora, a ugostitelji Knjigu žalbi.

Kako bi Vam olakšali zadovoljavanje propisanih zakonskih normi u suradnji sa pravnim savjetnicima napravili smo Knjigu prigovora koja sadrži sve potrebne zakonom propisane elemente; uz knjigu ujedno dolaze PVC naljepnice „Knjiga prigovora nalazi se na blagajni“ i „Knjigu prigovora zatražite od osoblja“ pa možete iskoristiti onu koja Vam odgovara. Tu je i kartonski trokut koji označava gdje se nalazi knjiga kao i samoljepiva Obavijest o načinu podnošenja prigovora. Sama knjiga sadrži uz hrvatski i upute na 4 svjetska jezika ( Engleski, njemački, talijanski i francuski), prostor za pisanje prigovora te evidenciju samih prigovora na kraju iste. Knjiga dolazi uvezana u tvrde korice od umjetne kože i sa pokaznom trakom. Cijena knjige prigovora je 100,00 Kn bez PDV-a (123,00 Kn sa PDV-om), a može se naručiti kod TISKARA G.E.M., Sv. Katarina 5, 52332 PIĆAN na broj telefoma : 052/850-625, putem faxa: 052/850-622 .

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

ZAŠTITA NA RADU

Podsjećamo na obvezu osposobljavanja radnika za rad na siguran način. Naime, poslodavac ne smije dozvoliti samostalno obavljanje poslova zaposlenicima koji prethodno nisu osposobljeni da ih obavljaju bez ugrožavanja vlastitog života i zdravlja te života i zdravlja drugih radnika, osim ako iz procjene opasnosti proizlazi da ne postoje opasnosti za njihovu sigurnost i zdravlje.

Radnici trebaju biti osposobljeni:
- za rad na siguran način,
te osim toga
- iz područja zaštite od požara,
- za pružanje prve pomoći (Na svakom radilištu i u radnim prostorijama u kojima istovremeno radi do 20 radnika najmanje jedan od njih mora biti osposobljen i određen za pružanje prve pomoći te još po jedan na svakih daljnjih 50 radnika).
Prilikom inspekcijskog nadzora iz oblasti zaštite na radu inspektor će vam zatražiti KNJIGU NADZORA iz područja zaštite na radu koju možete nabaviti u knjižarama.
Također vas podsjećamo da proučite vaše rješenje o minimalno tehničkim uvjetima gdje je također naznačeno što prostor, instalacije i sl treba ispunjavati u pogledu odredbi Zakona o zaštiti na radu

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

INFORMACIJA O PROBLEMATICI OVRHA U FINA-I

Slijedom zamolbe Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, kao i povodom učestalijih upita samih obrtnika, vezano uz problematiku dugotrajnih psotupaka ovrhe koje od početka ove godine provodi FINA, Hrvatska obrtnička komora je stupila u kontakt s predstavnicima FINA-e i operativno dogovorili način postupanja.
Naime, obrtnicima koji imaju dugovanja i kojima su zbog ovrhe za prisilnu naplatu tih dugova blokirani računi, događa se da im pristignu na žiro račun uplate koje su po iznosu veće od ukupnog duga za koji je račun blokiran, no da zbog količine postupaka ovrhe s kojima se FINA suočila, predugo traje postupak deblokade računa te se time onemogućavaju u redovnom poslovanju.
Za takav problem obrtnici se mogu obratiti e-mail: savjetodavna-sluzba@hok.hr i dostaviti kratki opis situacije, podatke o obrtu (tvrtku obrta: naziv, vrsta obrta, ime i prezime vlasnika, adresa sjedišta i OIB) te kontakt podatke (telefon, fax i e-mail) radi eventualno dodatnih konzultacija. Takva će se poruka proslijediti u FINA-u sa zamolbom za žurno rješavanje. Pokaže li se da takvih situacija ima mnogo, FINA će Hrvatsko obrtničkoj komori dostaviti popis kontakata po svojim ispostavama u županijama, kako bi se zamolbe rješavale još učinkovitije.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Prijavite nastup na Međunarodnom sajmu

obrtništva u Münchenu (IHM)!

Hrvatska obrtnička komora organizira i sufinancira nastup članova HOK-a na Međunarodnom obrtničkom sajmu u Münchenu 2011. godine, najvećem sajmu obrtništva i malog poduzetništva u Europi, koji će se održati od 16. do 22. ožujka 2011. godine.

Hrvatska obrtnička komora organizirat će i, sukladno Pravilniku o organizaciji nastupa članova HOK-a na sajmovima u zemlji i inozemstvu, sufinancirati kolektivni nastup obrtnika na Međunarodnom obrtničkom sajmu u Münchenu 2011. godine.
Riječ je o najvećem obrtničkom sajmu u Europi, mjestu prezentacije najnovijih tehnoloških dostignuća obrtništva i prateće industrije, na kojemu su hrvatski obrtnici tradicionalno prisutni, a koji će posjetiti više od 160 tisuća posjetitelja, dok izlagači dolaze iz 40-tak država.
Cjelokupna izložba Međunarodnog obrtničkog sajma u Münchenu 2011. godine održava se u paviljonima od A1 - A6 sajma IHM, u cjelini izlaganja koja obuhvaća djelatnosti „OBRT I DIZAJN“, „STANOVANJE I UREĐENJE“, „KUHINJA I KULTURA“, „KUĆA I ENERGIJA“, te „KUĆA I VRT“, sa naglaskom na uvijek aktualnu temu „INOVACIJE KAO POKRETAČI RAZVOJA“.
Branše koje se prezentiraju na spomenutom izložbenom prostoru, uz skupne nastupa zemalja putem obrtničkih i gospodarskih komora, obuhvaćaju obradu metala, obradu drveta, stakla, plastike i gume, građevinarstvo, umjetničke i tradicijske obrte, ručni rad, te svu ostalu ponudu obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva iz čitavoga svijeta.
U paviljonu B0 odvijat će se izložba Dani automobilizma, noviteti u ponudi auto-industrije, automehanika, autoelektrika, vulkanizacija, nove tehnologije, dok se paralelno sa sajmom Obrtništvo, od 16. do 19. ožujka 2011. godine, održava i zasebna izložba, koja se organizira svake druge godine – METALL MÜNCHEN 2011, u paviljonima od B1 - B3.
U nastavku dajemo Vam osnovne informacije, te prijavu nastupa i uvijete nastupa na sajmu u Münchenu u organizaciji i uz sufinanciranje HOK-a.

Također postoji za sve zainteresirane mogućnost sufinanciranja nastupa i od strane Udruženja obrtnika Zaprešić, a za sve dodatne informacije javite se na tel.: 01 / 33 10 810.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

OSNOVANO SPORSTSKO DRUŠTVO OBRTNIČKE KOMORE ZAGREB

Dana 13.10.2010. održana je Osnivačka skupština Sportskog društva Obrtničke komore Zagreb, na inicijativu Predsjednika OKZ gosp. Ivana Obada i Odbora za sport OKZ-a.
Slijedom dosadašnjih uspješnih nastupa na Obrtničkim sportskim igrama, gdje je Obrtnička komora Zagreb u zadnje dvije godine bila ukupni pobjednik, ukazala se potreba za još boljom organizacijom te uključivanjem što večeg broja sportaša obrtnika.

Na Osnivačkoj skupštini SD OKZ donjeti su sljedeći zaključci:

- Poticati bavljenje sportom obrtnika, njihovih djelatnika i članova obitelji
- Uključivati što veći broja obrtnika u rad Društva
- Primjenjivati suvremena dostignuća i metode sportskog rada za povečanje efikasnosti rada obrtnika
- Stručno usavršavati sportaše obrtnike
- Ostvariti suradnju s sportskim udrugama i klubovima obrtnika
- Nastupiti na Obrtničkim sportskim igrama
- Nastupiti na raznim sportskim natjecanjima i susretima obrtnika

SD OKZ djeluje na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije te se očekuje uključivanje svih Udruženja obrtnika pri OKZ-u i aktivno sudjelovanje.
Osim članova klubova osnivača SD OKZ članovi mogu biti svi obrtnici sportaši, njihovi djelatnici kao i članovi uže obitelji.

Slijedom gore navedenog molimo Vas da se aktivno pridružite novo osnovanom Društvu u poticanju sporta kod obrtnika ( kontakt telefon 4806555 – gđa Darija Čukelj) .

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

INFORMATIČKO OBRAZOVANJE

Udruženje obrtnika Zaprešić potpisalo je sa Obrtničkim učilištem Zagreb Ugovor o informatičkom obrazovanju obrtnika. Obrtničko učilište vršiti će program osnovnog informatičkog obrazovanja. Osnovni tečaj će trajati minimalno 40 sati, a održavati će se tijekom siječnja mjeseca. Tečaj će se održavati u dvorani Udruženja obrtnika Zaprešić, ulica Maršala Tita 2.
Po završetku tečaja polaznicima će biti izdane potvrdnice koje vrijede kao polazna osnova za priznavanje programa Operater na računalu.
Molimo sve zainteresirane da se prijave u Udruženje obrtnika Zaprešić do 30. 12. 2010. godine osobno ili na tel.: 01 / 33 10 810.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

3. stručni skup građevinara i seminar

''Energetska učinkovitost zgrada''

Hrvatska obrtnička komora, u suradnji sa Hrvatsko – austrijskom trgovinskom komorom te Udrugom strojarsko-brodograđevnih inženjera, organizira 3. stručni skup građevinara HOK-a i seminar ''Energetska učinkovitost zgrada'', koji će se održati 25. studenoga 2010. godine s početkom u 9.00 sati u prostorijama HOK-a.

Uz veliki broj obrtnika građevinara te poduzetnika koji se bave građevinarstvom, na skupu će prisustvovati predstavnici domaćih i inozemnih znanstvenih i poslovnih institucija te predstavnici županijskih obrtničkih komora, kao i dužnosnici Hrvatske obrtničke komore.
Na stručnom skupu očekuje se nazočnost direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao glavnog pokrovitelja stručnoga skupa, zatim predstavnika Ministarstva rada i poduzetništva, Ministarstva zašite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, povjerenika zemaljske Vlade Štajerske, Hrvatske gospodarske komore te drugih uglednih gostiju.
Stručni skup sastojat će se od dva dijela. Prvi dio odnosit će se na probleme u obrtništvu, tj. skup građevinara HOK-a, gdje će se raspravljati o trenutačnom stanju u graditeljskoj struci u Hrvatskoj, zatim načinima suzbijanja rada na crno i inspekcijskom nadzoru na tom području. Isto tako, bit će riječi i o mogućnostima naplate nedospjelih potraživanja kroz alternativno rješavanje sudskih sporova.
Drugi dio stručnog skupa čini seminar 'Energetska učinkovitost zgrada' gdje će inozemni i domaći stručnjaci obraditi slijedeće teme:

• Energetska učinkovitost u zgradarstvu - Energetske karakteristike zgrada, zahtjevi i smjernice EU2002/91 (EPBD),
• Potpore i poticaji za ugradnju energetski efikasnih toplinskih uređaja
• Gospodarske mogućnosti koje se ostvaruju kao ušteda primjenom ekološki prihvatljivih i energetski učinkovitih tehnologija.
• Stanje i mogućnosti korištenja novih tehnologija za energetsku učinkovitost u zgradarstvu Republike Hrvatske
• Toplinska zaštita zgrada
• Mikro i mini kogeneracijski sustavi
• Izvedbe postrojenja (sustava kotlovnica i ostalih energetski učinkovitih sustava) metodom ključ u ruke
• Dizalice topline i termoenergetski sustavi
• Mogućnost financiranja energetske učinkovitosti
• Sustavi na biomasu i sunčevu energiju
• Potencijali stambenih zgrada kao subjekata na tržištu
• Provedba EU direktiva za energetsku učinkovitost u upravljanju i održavanju stambenih zgrada

U Organizacijskom odboru ovog stručnog skupa su:

• Zvonko Pecikozić, Predsjednik Ceha graditeljstva HOK-a
• Ivan Klarić, Potpredsjednik Ceha graditeljstva HOK-a
• Antun Trojnar, član Ceha graditeljstva HOK-a
• Slavko Begić, Hrvatsko –austrijska trgovinska komora
• Aleksandar Gregurić, Udruženje strojarsko-brodograđevnih inženjera
• Mladen Renato Martinac, Grupacija za sunčevu energiju, HGK

Pozivamo sve građevinare, ali i ostale zainteresirane, da dođu na ovaj stručni skup.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

23. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika u Zagrebu

23. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, održat će se 22. i 23. studenoga u hotelu „The Regent Esplanade Zagreb“.

Domaćin ovogodišnjeg kongresa je Obrtnička komora Zagreb. Neke od tema o kojima će biti govora na ovogodišnjem kongresu:
• rezultati ovogodišnje turističke sezone;
• najava strategije razvoja hrvatskog turizma;
• pušenje u ugostiteljskim objektima;
• novosti vezano uz zakon o radu;
• inspekcijski nadzori;
• HACCP – radionica o najčešćim problemima i dobrim primjerima iz prakse;
• EU fondovi za ugostitelje;
• brendiranje hrvatske gastronomije/restorana;
Uz radni dio, domaćini će pripremiti bogat popratni program - održat će se tradicionalna Gastro izložba ugostitelja domaćina Kongresa, sa područja Zagrebačke županije, kao i izložba vinara. Za vrijeme održavanja kongresa bit će organizirana i izložba ugostiteljske opreme i proizvoda.

Članovi Organizacijskog odbora 23. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika su: Vlado Crkvenac, potpredsjednik HOK-a i predsjednik Organizacijskog odbora; Ivan Obad, predsjednik OK Zagreb; Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a; Ivan Bulić, potpredsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a; Davor Vinski i Branko Greblički, članovi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a i Nenad Šepak, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika OK Zagreb.

Generalni sponzor Kongresa je Vipnet.

Pozivamo Vas da i ove godine sudjelujete na ovom, tradicionalnom i najbrojnijem stručnom skupu u organizcaiji HOK-a.

Za detaljnije informacije molimo obratiti se u Hrvatsku obrtničku komoru, na tel: 01/4806 631, 666; faks 01/ 4846 610, Krešimir Tomić; e-mail : kresimir.tomic@hok.hr ili u vašu područnu obrtničku komoru, odnosno udruženje obrtnika.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Poštovane poduzetnice i poduzetnici,
nakon uspješno završenih osam ciklusa, pozivamo vas da se uključite u deveti

PROJEKT USPOSTAVE SUSTAVA UPRAVLJANJA KVALITETOM
PREMA NORMI ISO 9001:2008 ZA MALE PODUZETNIKE

i to po jedinstvenoj cijeni i uvjetima plaćanja na tržištu.

Zašto...?

...uvođenjem sustava upravljanja kvalitetom postići ćete cjelovitu dokumentiranost i nadzor poslovnih procesa
...certifikat sustava upravljanja kvalitetom može biti snažan marketinški alat kojim ćete povećati ugled pred poslovnim partnerima i napraviti odmak od konkurencije
...sustav upravljanja kvalitetom i certifikat za taj sustav nužan su preduvjet za ozbiljan nastup na domaćem, a posebno na inozemnom tržištu
Međutim, mali se poduzetnici teško odlučuju uspostaviti i certificirati sustav upravljanja kvalitetom - jer za to nemaju dovoljno vremena, ljudi, znanja, niti novaca.

Zato…

…organiziramo PROJEKT ISO 9, u kojem sustavno i organizirano po posebnom programu, pomažemo malim poduzetnicima da uspostave sustav upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001:2008. Projekt je organiziran tako da se radi timski u skupini do 15 poduzeća / obrta.
Cijeli projekt s edukacijom, radionicama, tečajem za interne auditore i konzultacijama do samog certificiranja traje 100 sati, tijekom 6 mjeseci.
Dio troškova (čak do 75 %) se može refundirati kroz projekt "Jačanje konkurentnosti malog gospodarstva" kojeg provodi Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.
Voditelji projekta i uključeni konzultanti su vrhunski stručnjaci s velikim iskustvom u uvođenju sustava kvalitete kod malih poduzetnika.
U prethodnih 8 ciklusa educirano je 86 malih tvrtki / obrta.
Program se odvija u Razvojnoj agenciji Zagreb – TPZ d.o.o., Dragutina Golika 63, Zagreb.
Prijavnicu možete skinuti sa web stranice (ovdje) ili ju dobiti u tajništvu Udruženja obrtnika Zaprešić

Rok za prijavu: do 11. 11. 2010.

Prvi informativni (besplatni) sastanak organizirat ćemo 15.11.2010. sa svim prijavljenim tvrtkama, i tad ćemo predstaviti sve detalje vezane uz uključenje u Projekt.
Veselimo se susretu s vama.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

FUNKCIONIRANJE ZAŠTITE NA RADU

ZA FRIZERSKE I SRODNE DJELATNOSTI

Naputak vlasnicima frizerskih salona:

1. Nabaviti knjigu nadzora iz područja zaštite na radu
2. Osposobiti djelatnike iz područja zaštite na radu i zaštite od požara
3. Osposobiti djelatnika (jedna osoba) za pružanje prve pomoći – najbolje da to bude vlasnik obrta, ako je vlasnik obrta jedini zaposleni ne mora imati položeno za pružanje prve pomoći.
4. Za sve ostalo molimo kontaktirati gđu. Nadu Šiber (Udruženje obrtnika Zaprešić – tel.: 01 /33 10 810) ili Energoatest kontrol d.o.o. tel.: 01 / 33 10 697.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

NAKNADA UČENICIMA ZA NAUKOVANJE PO SATU,

PO GODINAMA ŠKOLOVANJA KAKO SLIJEDI

ZA 2010.G.

OSNOVICA PROSJEČNA NETO PLAĆA RH U 2009.g. - 5.311,00 KUNA

ISPLAĆENA NAKNADA PO SATU IZNOSI:

- I. godina naukovanja - 3,06 kuna
- II. godina naukovanja - 6,13 kuna
- III. godina naukovanja - 7,66 kuna

Obrtnik putem mape praktične nastave evidentira dolazak naučnika na praktični dio naukovanja i isplaćuje naknadu naučniku za stvarno vrijeme provedeno na praktičnom dijelu naukovanja.

Naučnik, prema nastavnom planu i programu naukovanja na praktičnom dijelu u prvoj godini mora realizirati najmanje 560 sati prakse u obrtničkoj radionici.

Naknada naučniku za prvu godinu ukupno iznosi:
560 sati x 3,06 kn (cijena sata) = 1.713,60 kuna

U drugoj godini naučnik na praktičnom dijelu mora realizirati najmanje 630 sati prakse u obrtničkoj radionici.

Naknada naučniku za drugu godinu ukupno iznosi:
630 sati x 6,13 kn (cijena sata) = 3.861,90 kuna

U trećoj godini naučnik na praktičnom dijelu mora realizirati najmanje 640 sati prakse u obrtničkoj radionici.

Naknada naučniku za treću godinu ukupno iznosi:
640 sati x 7,66 kn (cijena sata) = 4.902,40 kuna

Ako se naknada isplaćuje po mjesecima u slučaju da naučnik na praksi provede pola mjeseca naknada iznosi:

- I. godina naukovanja - 264,99 kuna
- II. godina naukovanja - 530,85 kuna
- III. godina naukovanja - 663,35 kuna

Ako se naknada isplaćuje po mjesecima u slučaju da naučnik na praksi provede cijeli mjesec naknada iznosi:

- I. godina naukovanja - 529,99 kuna
- II. godina naukovanja - 1.061,71 kuna
- III. godina naukovanja - 1.326,71 kuna

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Tribina „Uloga obrtnika Zagreba u energetskom razvitku Grada“
- 12.svibnja 2010., Ilica 49, poziv -


Pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba u vremenu od 10. do 16. svibnja 2010. godine u Zagrebu se održava 1. zagrebački energetski tjedan, pod motom „Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo“.

U navedenom vremenu će se održati čitav niz radionica i predavanja na temu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a održat će ih eminentni europski i hrvatski stručnjaci iz ovog područja znanosti.

Organizatori ovog događanja su Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba i regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

U posljednjih nekoliko godina, u Hrvatskoj su doneseni brojni legislativni dokumenti koji reguliraju područje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u skladu s relevantnim direktivama Europske unije.

Prema Zakonu o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji (NN 152/08) Grad Zagreb ima obavezu:

1. Donošenja Programa energetske učinkovitosti u neposrednoj potrošnji energije Grada kao planski dokument za vrijeme od 3 godine;
2. Donošenja Plana energetske učinkovitosti u neposrednoj potrošnji energije Grada kao provedbenog planskog dokumenta za vrijeme od jedne godine.

Nadalje, na Gradskoj skupštini Grada Zagreba održanoj 20. travnja 2010. godine, prihvaćen je Akcijski plan energetski održivog razvitka Grada do 2020. godine kao prvi takve vrste u Hrvatskoj. Uspješna provedba ovog Akcijskog plana je veoma složen zadatak koji će zahtijevati iznimno dobru suradnju svih interesnih skupina s jedne i njihovo pravovremeno uključivanje u konkretne projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije s druge strane.

Obrtnička komora Zagreb, kao vrlo važan dionik uspješne realizacije spomenutih projekata, treba biti što bolje upoznata i informirana o mogućnostima i načinima uključenja svojih članova u energetski razvitak Grada Zagreba.

Obrtnička komora Zagreb sa svojim udruženjima uključila se u ovaj projekt te

12.svibnja 2010. godine u 13.00 sati
u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika, Ilica 49

organizira
Tribinu „Uloga obrtnika Zagreba u energetskom razvitku Grada“.

Glavni cilj ove tribine upravo je upoznavanje članova Obrtničke komore Zagreb s novim prilikama za razvitak svojih djelatnosti na brzo rastućem tržištu energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, ne samo na razini Grada Zagreba već i čitave Hrvatske.

P r o g r a m:
13.00: Uvodna riječ – Ivan Obad, predsjednik Obrtničke komore Zagreb

13.10: Mjere i projekti energetske učinkovitosti – Vesna Kolega; REGEA

13.40: Korištenje obnovljivih izvora energije – Stanko Plevnik; Enerkon

14.10. Diskusija

14.30. Završna riječ – Miran Šoić, tajnik Obrtničke komore Zagreb

Molimo da se pozivu odazovete.

Potvrdu dolaska dostavite na e-mail:obrtnicka-komora-zagreb@zg.t-com.hr, na telefon 4806 555, faks 4846 615.

 

GODIŠNJA PLANSKA SKUPŠTINA UDRUŽENJA OBRTNIKA ZAPREŠIĆ

Skupština 1

Udruženje obrtnika Zaprešić održalo je 27. 11. 2009. godine Plansku godišnju skupštinu Udruženja na kojoj su uz nazočnost gradonačelnika našeg grada gosp. Željka Turka, dogradonačelnika grada gosp. Stjepana Orgulana te pročelnika ureda za financije gosp. Miljenka Šoštarića te predstavnika Obrtničke komore Zagreb gosp. Mirana Šoića i predstavnika Zagrebačke banke usvojeni planski dokumenti za 2010. godinu kao što su Program rada, Financijski proračun te odluka o komorskom doprinosu koji ostaje na istoj razini.
Uz isticanje svih problema s kojima se obrtništvo susreće zbog čega je pad broja obrtnika više od 10%, a i naplata komorskog dopSkupština 2rinosa je u padu Skupština se ipak odlučila za nepovećanje komorskog doprinosa uz štednje na svim razinama.
Gospodin Milan Ermacora u govoru kojim se obratio gostima i skupštinarima istaknuo je zahvalnost gradu Zaprešiću na financijskoj potpori koju Grad daje za nastupe obrtnika na svim sajmovima, a posebno zadovoljstvo takvom suradnjom istaknuo je na zajedničkom projektu Sajma gospodarstva koji se u Zaprešiću održava već 11. godina. Pored Grada gosp. Ermacora istaknuo je i dobru suradnju i sa našim općinama koje također svake godine sufinanciraju nastup svojih obrtnika na tom Sajmu,a posebno je istaknuo općine Brdovec i bistru.
Gradonačelnik gosp. Željko Turk istaknuo je da će Grad i dalje bez obzira na recesiju koja je nastupila podržavati akcije koje Udruženje provodi i koje doprinose razvoju obrtništva.
Skupu se obratio i gospodin Orgulan koji je predložio da se pri Udružnju organizira usluga sitnih popravaka za umirovljenike, a i druge građane u obliku „call centra“.
Gospodin Miran Šoić sve prisutne pozdravio je u ime Obrtničke komore Zagreb i njenog predsjednika Ivana Obada te govorio o dobroj suradnji između Udruženja obrtnika Zaprešić i Obrtničke komore Zagreb koja će se i u slijedećim godinama nastaviti, a naglasak u svojoj diskusiji stavio je na rad Obrtničkog učilišta i izgradnju Obrtničkog centra.
Skupština je bila Vrlo posjećena, obrtnici su pored usvajanja planskih dokumenata ukazivali na probleme pojedinih struka tražeći pritom pomoć od Udruženja i od Obrtničke komore Zagreb u rješavanju istih.

--------------------------------------------------------------------------------------------

JAVNI POZIV
poduzetnicima na podnošenje zahtjeva za dobivanje jamstava kod odobravanja poduzetničkih kredita
prema Projektu "Jamstvena shema Zagrebačke županije"

I.
Predmet javnog poziva temeljem Projekta "Jamstvena shema Zagrebačke županije"
subjektima maloga gospodarstva je izdavanje jamstava za poduzetničke kredite, čija je veličina utvrđena temeljem odredbi Zakona o poticanju razvoja maloga gospodarstva (NN 29/02 i 63/07) koji ulažu na području Zagrebačke županije.

II.
Korisnici jamstava su subjekti malog gospodarstva (trgovačka društva, obrti, zadruge, ustanove, obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su upisana u registar poljoprivrednih gospodarstava i samostalna zanimanja), koji su u sto postotnom privatnom vlasništvu državljana Republike Hrvatske.

III.
Jamstva se izdaju isključivo za ulaganja kod:
- investicijskih kredita kod nabave nove tehnologije (strojeva, oprema i drugo)
- investicijske kredite kod kupnje poslovnih objekata
- investicijske kredite kod izgradnje odnosno dogradnje poslovnih objekata

IV.
Jamstva se izdaju u vrijednosti do 50% odobrenog iznosa kredita, s time da maksimalni iznos pojedinačnog jamstva može iznositi 50.000 € u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju Hrvatske Narodne Banke na dan izdavanja jamstava.

V.
Jamstva će se izdavati za glavnicu i ne pokrivaju druge iznose dugovanja zajmodavcima. Korisnici jamstva će agenciji kao instrumente osiguranja predati mjenicu i bjanko zadužnicu. Najduži rok otplate kredita za kojeg se izdaje jamstvo iznosi 10 godina.

VI.
Jamstva se izdaju za poduzetničke kredite koji se namjeravaju realizirati putem

- Privredne banke Zagreb d.d.

VII.
Konačnu odluku o odobrenju ili odbijanju zahtjeva za jamstva donosi Odbor za jamstva temeljem zaprimljenih zahtjeva za jamstva.

VIII.
Naknada za izdavanje jamstava iznosi 0,8% od jamčenog iznosa poduzetničkog kredita i uplaćuje se prije isplate ili u toku isplate kredita na račun agencije.

IX.
Jamstvena agencija za poticanje razvoja malog gospodarstva Zagrebačke županije d.o.o. ,
obavlja nadzor namjenskog korištenja kreditnih sredstava za koja se izdaju jamstva.

X.
Zahtjevi za izdavanje jamstava podnose se na propisanom obrascu Jamstvene agencije za poticanje razvoja malog gospodarstva Zagrebačke županije posredstvom Privredne banke Zagreb d.d.

XI.
Obrazac zahtjeva za izdavanje jamstva podiže se u poslovnicama Privredne banke Zagreb d.d. ili na web-stranicama Jamstvene agencije za poticanje razvoja maloga gospodarstva Zagrebačke županije d.o.o.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u poslovnicama Privredne banke Zagreb d.d., odnosno u agenciji na telefon broj 01 6009 425, putem e-maila na adresi: mato_jamstvena@net.hr ili www.ja-zz.hr.

XII.
Ovaj Javni poziv ostaje otvoren do iskorištenja sredstava.

--------------------------------------------------------------------------------------------

JAVNI POZIV
poduzetnicima na podnošenje zahtjeva za dobivanja jamstva kod odobravanja poduzetničkih kredita
prema Projektu "Regionalni jamstveni instrumenti - RJI"


1. korisnici jamstava

Korisnici jamstava Projekta RJI su gospodarski subjekti: obrt , mala i srednja trgovačka društva, zadruge i profitne ustanove u 100-postotno privatnom vlasništvu građana/građanki Republike Hrvatske, koji ulažu na području Zagrebačke županije, i imaju sjedište, odnosno prebivalište na području Zagrebačke županije.

2. namjena jamstava

Jamstva se odobravaju za kredite koji se odobravaju prema sljedećim uvjetima:

tablica

3. uvjeti jamstava

Maksimalni iznos Jamstva koje Društvo može dati bilo kojem pojedinačnom korisniku kredita ili grupi povezanih korisnika kredita je:
- do 70% glavnice kredita, za početnika poduzetnika jamči Društvo (poduzetnik početnik
se smatra u smislu ovog projekta, poduzetnik koji u trenutku podnošenja zahtjeva za jamstvo posluje kraće od 24 mjeseca).
- do 50% glavnice kredita, za ostale poduzetnike
- naknada za izdavanje jamstva je 0,8% od jamčenog iznosa kredita i uplaćuje se na račun Društva.

4. odobrenje poduzetničkih zahtjeva za jamstva

Konačnu odluku o odobrenju jamstava donosi Odbor za jamstva.

5. banke uključene u Projekt "Regionalni jamstveni instrumenti - RJI"

Projekt "Regionalni jamstveni instrumenti - RJI" provodi se u suradnji s HYPO ALPE-ADRIA BANK d.d.

6. preuzimanje obrazaca zahtjeva i informacije

Sve dodatne informacije, kao i preuzimanje obrasca za jamstvo mogu se dobiti u poslovnicama Hypo Alpe-Adria Bank d.d., odnosno u agenciji na telefon 01 6009 425, putem e-mail adrese: mato_jamstvena@net.hr ili na web stranicama www.ja-zz.hr

Ovaj Javni poziv ostaje otvoren do iskorištenja sredstava.