Dragutin Ranogajec: Radimo na daljnjim prijedlozima mjera za pomoć obrtništvu

Pozdravlja se i pohvaljuje prvi skup mjera Vlade RH za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa. Mjere predstavljaju pozitivan pomak u pomoći obrtništvu i zaštiti povezanih radnih mjesta te daju kvalitetnu podlogu za daljnje mjere koje će se donositi u narednom razdoblju.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je sastanak čelnika HUP-a, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatskih izvoznika i HGK na kojem je zaključeno da zaposlenicima i obrtnicima koji su privremeno zatvoreni zbog koronavirusa Vlada treba što prije, u skladu s mjerom broj 18., pomoći isplatom minimalnih plaća kako bi se izbjegla otpuštanja. Također se traži da ih se oslobodi obveze plaćanja doprinosa na te minimalne plaće za trajanja krize.

Zaključci sastanka su da je prioritet potreba provođenja mjere isplate minimalne plaće za sve zaposlene i obrtnike kojima je prekinuto poslovanje odlukom kriznog stožera zbog koronavirusa. Važno je da se Vlada jasno odredi prema ovom pitanju kako bi obrtnici poslodavci nedvosmisleno znali da imaju pravo na minimalnu plaću. Naglašeno je da ta mjera mora obuhvaćati i oslobađanje plaćanja svih doprinosa vezanih uz navedenu minimalnu plaću.

Nadalje, predstavnici gospodarstva složili su se da je važno snažno se založiti za definiranje jasnih kriterija za utvrđivanje dodatnih mjera pomoći za one poduzetnike koji nisu prekinuli poslovanje, ali im je ono u značajnoj mjeri narušeno ili ugroženo epidemijom koronavirusa, a u vidu subvencioniranja dijela plaće zaposlenih radi očuvanja radnih mjesta.

Na spomenutom sastanku je prisustvovao i državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Zdenko Lucić, a najavljeno je da će se koordinacijski sastanci ovih institucija održavati minimalno jednom tjedno kako bi se iznjedrili zajednički stavovi prema potrebama gospodarstva tijekom trenutne krize.

Izjava predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dragutina Ranogajca.