Okrugli stol i savjetovanje na temu ”Pretovar vozila u teretnom prijevozu: nova rješenja za stare probleme“

Hrvatska obrtnička komora u suradnji s Hrvatskim društvom za transportno pravo organizira okrugli stol i savjetovanje na temu: ”Pretovar vozila u teretnom prijevozu: nova rješenja za stare probleme“ kojim se želi potaknuti rasprava o mogućim rješenjima usmjerenim na poboljšavanje položaja prijevoznika, ali i smanjenju pretovara vozila u cestovnom prijevozu robe kao društveno važne aktivnosti s ciljem smanjenja prekomjernog trošenja javne infrastrukture i podizanja opće sigurnosti sudionika u prometu.

Okrugli stol i savjetovanje na temu: ”Pretovar vozila u teretnom prijevozu: nova rješenja za stare probleme“ održat će se u Velikoj dvorani Hrvatske obrtničke komore, 27. travnja 2023. godine s početkom u 9 sati.

Kao uvod u raspravu, predsjednica Hrvatskog društva za transportno pravo i redovita profesorica na Katedri za pomorsko i općeprometno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Nikoleta Radionov Karlović predstavit će rezultate komparativne znanstvene analize pet pravnih poredaka država u okruženju i njihovih normativnih rješenja vezanih uz prekršajno i ugovorno sankcioniranje u slučaju pretovara vozila, a koju je naručila Hrvatska obrtnička komora. Sudionicima će biti prezentirani (iznenađujući) rezultati ove analize, temeljem kojih će biti predstavljen prijedlog optimalnih normativnih (zakonodavnih) rješenja i strukovnih aktivnosti usmjerenih na poboljšavanje položaja prijevoznika u vezi s problemom pretovara vozila u cestovnom prijevozu robe.

U panel raspravi, koja je planirana nakon uvodnog predavanja prof. dr. sc. Nikolete Radionov Karlović, kroz razmjenu mišljenja s ključnim dionicima ovog sektora, želimo iznijeti prijedloge za bolje definiranje ugovora u prijevozu u kontekstu Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, ali i zakonske regulative koja direktno regulira pretovar vozila, a odnosi se na Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Također, iz perspektive prijevoznika dobit ćemo uvid u svakodnevne probleme s kojima se suočavaju, vezano uz ovaj specifičan problem, te finalno i normativnu perspektivu pravnih stručnjaka s iskustvom sporova u području teretnog prijevoza.

Dolazak na ovaj okrugli stol možete potvrditi slanjem e-mail na: cehovi@hok.hr.