UPOZORENJE OBRTNICIMA: oprezno s poslovnim registrima i adresarima za objavu podataka

Ovih dana ponovno su primijećene učestale e-mail poruke i dostave različitih poziva obrtnicima za upis podataka obrta u „registre“, a radi se zapravo o komercijalnim poslovnim adresarima.

Molimo obratite pažnju da se ne radi o obvezi nego o ponudi.

Nemate nikakvu obvezu prihvatiti ponuđeno niti objavljivati svoje podatke. Također, nema propisa koji bi Vas na to obvezao jer se sve obvezne pristojbe kod otvaranja obrta moraju uplatiti prije upisa u Obrtni registar.

Ponude koje zaprimite poštom najčešće su u obliku pisma u kojem su navedeni članci općih uvjeta poslovanja i priložena je uplatnica za plaćanje cijene npr. u visini 200,00, 400,00 ili 800,00 kuna, koja varira ovisno o roku u kojem se vrši uplata.

Iz inozemstva takva poruka u pravilu stiže e-mailom i napisana je tako da se čini kako se potvrđujete ispravnost ili ispravljate podatke, a zapravo se radi o ponudi za komercijalni adresar uz plaćanje naknade i to kroz tri godine. U drugom se dijelu traži ovjera potpisom i pečatom, pri čemu je manje čitljivo navedeno da tim potpisom i ovjerom naručujete objavu podataka, što predstavlja naplatnu uslugu i to za nekoliko godina unaprijed. Naknade iznose nekoliko stotina eura godišnje.

Skrećemo pažnju da potpisom i ovjerom ponude, jednako kao i uplatom traženog iznosa, dajete izjavu volje o prihvaćanju ponude i narudžbe za uvrštavanje u adresar po ponuđenoj cijeni i uvjetima. Stoga ne potpisujte i ne šaljite dobiveni obrazac natrag pošiljatelju ako niste sigurni da želite naručiti objavu vaših podataka u ponuđenom adresaru i za to platiti traženu cijenu.

U većini slučajeva naziv može biti zbunjujući te navesti na zaključak da se radi o nekom službenom i obveznom registru („e-registar“) odnosno obvezi pribavljanja međunarodnog poreznog broja (npr. „European Business Number“ koji je ponovno promijenio naziv u „EU Business Register“), iako se zapravo radi o komercijalnom adresaru za marketinške svrhe.

Sličnu praksu primjenjuje i tvrtka iz Meksika koja ponude šalje koristeći kontakte objavljene u katalozima izlagača na međunarodnim sajmovima.

Zaštitu obrtnika i poduzetnika od ove vrste agresivne marketinške prakse već godinama pokušava ostvariti i SMEUnited – europska organizacija malih i srednjih poduzetnika. Angažmanom zastupnika u Europskom parlamentu usvojena je direktiva koja izdavanje neutemeljenih računa smatra prijevarom, te obvezuje države članice da kroz dvije godine uvedu i provode stalno on-line informiranje.

U slučaju nepotpunog razumijevanja ponude i onoga što Vam se nudi, osobito na nekom stranom jeziku, budite dodatno oprezni. Obratite se nekoj stručnoj osobi za pomoć, a na raspolaganju smo Vam i u Savjetodavnoj službi Hrvatske obrtničke komore. Možete nas kontaktirati pozivom na broj telefona 072 000 026 ili elektroničkom poštom putem portala http://infos.hok.hr/postavite_pitanje.

Primjer registra (EU Business Register) možete vidjeti ovdje.